Iako kad spomenemo održivost na prvu uglavnom pomislimo na tekstilnu industriju, održivost se može (i mora) primijeniti na sve aspekte života. Tako iznimka nisu niti putovanja jer se i turizam susreće s problemom održivosti. Naime, tijekom protekla dva desetljeća, broj međunarodnih turističkih dolazaka više je nego udvostručen te prema podacima iz prijašnjih godina premašuje brojku od 1,5 milijarde. Premda je putovanje samo po sebi nešto što nas obogaćuje i čini sretnijima, nažalost, isto se često događa na račun zagađenja okoliša.

Tome svjedoče i potezi nekih zemlja koje su uvele određene restrikcije kako bi smanjile broj turista. Primjerice, Havaji su zabranili prodaju sunčanih krema jer se ustanovilo da loše djeluju na morske grebene, Dubrovnik je ograničio broj kruzera koji mogu pristajati svaki dan, Palau je zaštitio 80 posto svojih voda, a Barcelona se uhvatila ukoštac s ilegalnim iznajmljivačima. Ipak, brojke pokazuju da niti turisti nisu u potpunosti ravnodušni prema tome što uvelike pospješuju onečišćenje okoliša jer prema istraživanju koje je proveo Booking – 76 posto putnika kaže da želi putovati održivije. Održivi turizam teži postizanju ravnoteže između ekonomskog rasta, dobrobiti ljudi i okoliša te se fokusira na smanjenje negativnih utjecaja na zajednice, kulture, ekosustave…

No mnogi jednostavno ne znaju otkud krenuti i što zapravo znači održivo putovati, pa kako bismo vas pobliže upoznali s odgovornijim načinima putovanja, izdvojili smo nekoliko ključnih elemenata koje je jednostavno uključiti u svoj plan puta!

Izaberite ekološki prihvatljive smještaje

Traženjem smještaja s ekološkim certifikatima osiguravate da vaš boravak ima manji utjecaj na okoliš. Takvi objekti uglavnom imaju sustave za uštedu vode i energije, koriste obnovljive izvore te smanjuju otpad recikliranjem i kompostiranjem.

Koristite javni prijevoz i sredstva za kretanje koja ne zagađuju

Vožnja autobusom, vlakom, biciklom ili hodanje ne samo da smanjuje emisije ugljikovog dioksida već i omogućava autentičnije iskustvo istraživanja destinacije. Također, javni prijevoz odličan je način za interakciju s lokalnim stanovništvom i upoznavanje kulture iz prve ruke.

Podržite lokalnu ekonomiju

Kad kupujete lokalne proizvode ili koristite lokalne usluge, direktno doprinosite ekonomskoj dobrobiti zajednice koju posjećujete. Ovo također smanjuje ugljični otisak povezan s transportom robe iz dalekih zemalja i promiče očuvanje lokalnih tradicija.

Putujte izvan sezone

Posjećivanjem destinacija izvan vrhunca turističke sezone ne samo da ćete izbjeći gužve i moguću degradaciju prirodnih i kulturnih resursa, već ćete pomoći u ravnomjernijoj distribuciji turističkih prihoda tijekom cijele godine – što može biti ključno za održivost lokalnih zajednica.

Minimizirajte upotrebu plastike za jednokratnu uporabu

S obzirom na to da se velike količine plastike nikad ne razgrade u potpunosti, nošenje vlastitih višekratnih predmeta može značajno smanjiti količinu otpada. Osim što je bolje za planet, višekratni predmeti uvijek su dugoročno isplativiji i štede vaš novac.

Koristite e-karte i online rezervacije

Digitalizacija je smanjila potrebu za fizičkim kartama, a to pomaže u smanjenju bespotrebne potrošnje papira. Uz to, nije zanemariva niti činjenica da su elektroničke karte puno praktičnije jer ih je teže izgubiti.

Foto: Unsplash