Kad je riječ o putovanjima, iako volimo komfor i ”all inclusive” koncept, ima nešto posebno dobro i u putovanjima drugačijeg tipa – s minimalno prtljage i avanturističkim duhom. No pakiranje u takvim slučajevima može biti izazovno, ali ne i nemoguće jer postoje odlični trikovi kako doskočiti ”problemu” manjeg kofera.

Uz dobro osmišljen plan i malo predanosti organizaciji, moguće je spakirati sve esencijalne stvari bez ikakvog dodatnog stresa. Međutim, kako bismo vam olakšali cijeli postupak i učinili ga što jednostavnijim, pripremili smo mini vodič za pakiranje ručne prtljage prilikom leta avionom.

Lista za pakiranje

Počnite s preciznom listom za pakiranje kako biste osigurali da sve bitne stvari budu uz vas tijekom putovanja. Isto tako, kada sve ”stavite na papir”, neće vam se dogoditi situacija da sa sobom nosite nepotrebne stvari, odnosno spakirate se racionalno i u skladu s potrebama putovanja.

Odabir odgovarajuće torbe

Prije svega, potrebno je detaljno provjeriti koje dimenzije prtljage dopušta aviokompanija s kojom putujete i s obzirom na to, odaberite prikladnu torbu ili mini kofer. No mekane torbe nerijetko su praktičnije jer se mogu lakše stisnuti u ograničene prostore. Isto tako, obratite pozornost na torbe koje imaju dodatne pretince jer je to odlično za organizaciju.

Planiranje odjevnih kombinacija

Pri odabiru odjeće za putovanje ključno je usmjeriti se na koncept slojevitog odijevanja koji omogućuje prilagodbu različitim temperaturama i situacijama bez potrebe za prekomjernim pakiranjem. Također, fokusirajte se na odabir višenamjenskih komada odjeće koji se mogu lako međusobno kombinirat te uzmite nekoliko modnih detalja koji dnevnu kombinaciju pretvaraju u večernju.

Tehnika pakiranja

Umjesto klasičnog načina slaganja odjeće, preporučuje se rolanje. Naime, ovaj pristup ne samo da efikasno štedi prostor u vašoj prtljazi već također i minimizira rizik od gužvanja odjevnih predmeta. Isto tako, sjajna opcija su i vakuum kocke, odnosno vreće koje omogućavaju kompresiju, što znači da možete dodatno optimizirati prostor. Također, ove metode omogućuju preciznije razvrstavanje odjeće po kategorijama ili potrebi, što olakšava pronalaženje određenih predmeta bez potrebe za prekopavanjem cijele torbe.

Nosite teže odjevne predmete

Odijevanje masivnijih artikala i obuće, poput debljih jakni ili čvršćih cipela, pametna je strategija za oslobađanje prostora u vašoj ručnoj prtljazi. Također, korištenje ovog trika posebno je korisno u situacijama kad su ograničenja na težinu prtljage nešto stroža.

Mini proizvodi za osobnu higijenu

Umjesto da u svoju prtljagu stavljate velike, standardne boce šampona, regeneratora i ostalih toaletnih potrepština, birajte manje, putne verzije ili prebacivanje sadržaja u kompaktne bočice koje su posebno dizajnirane za putovanja. Takve mini verzije toaletnih pakiranja često su dostupne u drogerijama i nude praktično rješenje koje štedi prostor te olakšava pridržavanje ograničenja za tekućine prilikom letova.

Foto: Unsplash, Pexels