Iako u našim mini vikend vodičima najčešće ističemo inozemne destinacije, ovaj put selimo se na domaću obalu i to na predivan otok Vis. Upravo je Vis jedan od otočkih bisera koji iz godine u godinu privlači sve više turista, ali i dalje uspijeva zadržati šarm netaknute prirode, “divljine” i bogate povijesti. Ipak, to ne znači da Vis ne nudi i moderan sadržaj, tako da je u svakom slučaju riječ o otoku koji neće razočarati.

PETAK

Svi koji su bili na Visu, vrlo vjerojatno reći će da vikend nikako nije dovoljan kako biste istražili ovaj otok, a mi se s tim moramo složiti. No dovoljan je da biste ga malo bolje upoznali i prvom prilikom se vratili. Što se tiče prvog dana na Visu, s pretpostavkom da ste stigli u jutarnjim satima i da ste smješteni u gradu Visu ili na Komiži, odmah nakon dolaska zaputite se na plažu. Ako ste po prvi put na otoku, posjetite Stinivu, plažu za koju ste zasigurno čuli, a na koju je najbolje doći brodicom. Međutim, većina posjetitelja ipak dolazi pješke, a u tom slučaju budite pažljivi prilikom strmog spuštanja. Osim Stinive, plaže koje oduzimaju dah su Srebrena, Mala Pritišćina, Zaglav… uz mnoge skrivene uvale za sve one koji vole potpunu privatnost na kupanju.

Nakon uživanja na nekoj od plaža, zaputite se prema smještaju, a nakon toga u Komižu. Komiža ima tu sanjivu mediteransku scenografiju i atmosferu koja će vas maksimalno opustiti, a što se tiče gastro iskustva, bistro Fabrika, restoran Pojoda i Frutarija samo su neke od preporuka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FRUTARIJA_VIS (@frutarijavis)

SUBOTA

Subotu rezervirajte za posjet Modroj špilji. Modra špilja smještena je na otoku Biševu, a zbog svoje geomorfološke zanimljivosti i karakterističnog krškog oblika, postala je omiljeno turističko odredište. Posebnu čar špilji daju jedinstveni svjetlosni efekti koji nastaju lomljenjem i odbijanjem sunčevih zraka o morsko dno, a između 11 i 12 sati sunčeve zrake prodiru u špilju kroz ulazni dio pod morem, lomeći se i stvarajući u špilji nevjerojatno plavu svjetlost. Posjetitelji mogu provesti desetak minuta unutar špilje, uživajući u kupanju i ovom prirodnom čudu.

Nakon izleta, vrijeme je za ručak, a mi predlažemo da u Visu posjetite konobu i bar Lola te nakon ručka prošetate ulicama i dan privedete kraju uživajući na plaži. Međutim, umjesto sunčanja, možete napraviti i turu po viškim utvrdama te posjetiti Kulu Perasti, Gospinu batariju, Kulu Farofil ili Tvrđavu kralja Jurja III. U Gospinoj bateriji nalazi se i Arheološki muzej, koji krije zanimljive povijesne postave i izložbe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lola (@lolavisisland)

NEDJELJA

Nakon jutarnjeg doručka i kupanja, zaputite se na tzv. vojnu rutu, koja uključuje posjet lokacijama koje su tijekom Drugog svjetskog rata služile kao baze za koordiniranje operacijama. Naići ćete na podzemne tunele, bunkere, utvrde, špilje.., a mnogima je najzanimljiviji rt Stupišće, na kojemu se nalazi nekadašnja topovska i raketna baza. Isto tako, jednako je zanimljiva i posjećena Titova špilja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Julien Duval (@julienduvalphoto)

Za kraj kratkog, ali slatkog vikend uživanja na Visu, opustite se još malo pod sunčevim zrakama i prošetajte pitoresknim ulicama upijajući opušten mentalitet otoka.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels