Živite li u kontinentalnom dijelu Hrvatske, Kvarner je mnogima omiljena destinacija zbog blizine, ali i prirodnih ljepota, bogatog kulturnog nasljeđa i raznolikosti pejzaža. Kvarner obuhvaća slikovitu obalu, šarmantne otoke i planine, a gradovi poput Rijeke, Opatije il Crikvenice, odišu poviješću i šarmom, dok otoci Krk, Cres i Lošinj privlače ljubitelje prirode i kristalno čistog mora.

Stoga, planirate li prije godišnjeg odmora provesti jedan vikend na moru, donosimo mini vodič kako najbolje iskoristiti vikend na Kvarneru!

PETAK

Odaberete li Rijeku kao lokaciju u kojoj ćete biti smješteni, predlažemo da smještaj potražite u nekom od lijepih privatnih apartmana ili pak u nekom od luksuznih hotela. Primjerice, Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa nalazi se na jednoj od najčarobnijih lokacija s pogledom na more, a tu su i brojni hoteli u Opatiji koji odišu šarmom i luksuzom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by visit Rijeka (@visitrijeka)

Nakon što ste se smjestili, vrijeme je za šetnju Rijekom. Prošećite glavnom gradskom šetnicom, Korzom, i uživajte u živahnoj atmosferi, trgovinama i kafićima jer ovdje možete osjetiti puls grada i vidjeti kako lokalci provode svoje večeri. Zatim svakako posjetite Trsatsku gradinu, koja nudi prekrasan pogled na grad i more, uživajte u zalasku sunca i laganoj večeri u nekom od obližnjih restorana.

SUBOTA

Subotu rezervirajte za istraživanje Opatijske rivijere. Prošećite poznatom šetnicom Lungomare koja se proteže uz obalu od Voloskog pa sve do Lovrana. Uživajte u prekrasnim pogledima na more i raskošnim vilama. Posjetite i povijesni park Angiolina, jedan od najljepših u Opatiji, i opustite ispijajući kavu s pogledom na more.

Obavezno razgledajte i staru jezgru Lovrana, poznatu po srednjovjekovnim zidinama, uskim ulicama i šarmantnim trgovima te u ovom pitoresknom gradiću ručajte u Food & wine baru GANEUM, koji će vas oduševiti ponudom.

Nakon ručka posjetite Mošćeničku Dragu, uživajte u plivanju i sunčanju na jednoj od najljepših kvarnerskih plaža – plaži Sipar. Isto tako, posjetite i Mošćenice, povijesni gradić s uskim kamenim ulicama i starinskim kućama koji je zadržao svoj srednjovjekovni šarm i autentičnu atmosferu te uživajte u panoramskim pogledima na Kvarnerski zaljev i obližnje otoke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fran V. (@vladfran.croatia)

Za večernje sate, predlažemo da birate restorane kao što su Plavi Podrum u Voloskom ili Bevanda u Opatiji, koji će vam ponuditi sjajne domaće gastronomske specijalitete.

NEDJELJA

Prošećite šetnicom uzduž Crikveničke rivijere, gdje možete uživati u svježem zraku i pogledu na more. Staza valova  jedna je od najljepših šetnica i kreće u Jadranovu, a proteže se sve do Novog Vinodolskog. No, budući da bi vam za to bio potreban cijeli dan, parkirajte u Jadranovu i krenite prema Crikvenici.

Kada ste stigli u grad, posjetite Kavanu Toš i isprobajte ukusne kolače, pa nastavite šetnju gradom. Obavezno posjete kale za autentičan doživljaj i crkvu sv. Antuna Padovanskog, a što se tiče ručka – predlažemo restoran Dida, koji se nalazi u Selcu. Nakon ručka, posjetite Muzej Grada Crikvenice, koji nudi uvid u bogatu povijest i kulturu ovog kraja, a nalazi u staroj zgradi samostana te pruža zanimljive izložbe o lokalnom načinu života i tradicijama.

Preporuke za dodatne aktivnosti:

  1. Planina Učka: Volite li planinarenje, posjetite Park prirode Učka koji nudi brojne planinarske staze i spektakularne poglede na zaljev.
  2. Putevima Frankopana: Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” obuhvaća sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca (Gradec, Krk, Grobnik, Trsat, Drivenik, Grižane, Bakar, kula u Bribiru, Kvadrac Novi Vinodolski, kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Stari grad Ledenice, Stari grad Hreljin, Nova Kraljevica, Severin, Stara Sušica, dvorac Zrinskih u Čabru) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan s crkvom Navještenja Marijina na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje).

Foto: Instagram, naslovna fotogtafija / @vladfran.croatia