Svi koji su posjetili Berlin zasigurno će se složiti s tim da je riječ o jednom od najzanimljivijih europskih gradova. Isto tako, Berlin odskače od onoga što inače povezujemo s Njemačkom te je riječ o multikulturalnom gradu koji zbilja nudi puno.

Na prvi pogled hladan i prepun brutalističke arhitekture, Berlin je zapravo riznica raznih stilova i umjetničkih izražaja. Stoga će oduševiti sve one koji se s putovanja žele vratiti obogaćeni novim znanjem. Iako vikend nikako nije dovoljan za istražiti Berlin, inspirirat će vas na to da se što prije tamo vratite!

PETAK

Nakon što ste došli i ostavili stvari u smještaju, ne gubite vrijeme, već odmah krenite put centra. S pretpostavkom da ste smješteni u kvartovima kao što su Mitte, Kreuzberg ili Prenzlauer Berg, krenite pješke da biste usput upijali puls grada. Za prvi dan predlažemo da obiđete Brandenburška vrata, odnosno slavoluk koji datira iz 18. stoljeća te koji je danas jedan od glavnih simbola grada. Za sve ljubitelje umjetnosti i arhitekture, Brandenburška vrata jedno su od najvažnijih arhitektonskih djela klasicizma.

Nakon slavoluka, prošetajte do Reichstaga, njemačkog parlamenta, i popnite se na staklenu kupolu za panoramski pogled na grad i nezaboravne fotografije. Petak rezervirajte i za Alexanderplatz, na kojemu se nalazi poznati televizijski toranj visok 368 metara, a na koji se također možete popeti te uživati u panorami. Prvu večer provedite u Kreuzbergu, urbanom kvartu koji nudi mali milijun fora restorana i barova ili otiđite na koncert berlinske filharmonije – jednog od najprestižnijih i najpoznatijih svjetskih orkestara.

SUBOTA

Nakon doručka, zaputite se na otok muzeja i posjetite onaj koji najviše odgovara vašim interesima jer ne stignete sve obići u tako kratkom periodu. U neposrednoj blizini nalazi se Berliner Dom, veličanstvena neobarokna katedrala izgrađena između 1894. i 1905. pod vodstvom cara Wilhelma II. Katedrala je poznata po monumentalnoj kupoli te bogato ukrašenom interijeru koji uključuje brojne mozaike, oltare i orgulje. Unutar katedrale nalazi se Hohenzollernova kripta, koja je posljednje počivalište mnogih članova pruske kraljevske obitelji.

Popodnevne sate posvetite shoppingu jer Berlin obiluje sjajnim second-hand/vintage dućanima, ali i shopping centrima, od kojih je najpoznatiji KaDeWe. Što se tiče večeri, Berlin je poznat i kao party odredište. Stoga izaberite neki od svjetski poznatih klubova – Berghain, Tresor, Watergate… samo su neke od opcija.

NEDJELJA

Nedjelju rezervirajte za Checkpoint Charlie, poznati granični prijelaz između bivšeg Istočnog i Zapadnog Berlina. Također, posjetite i muzej Topografija terora koji dokumentira nacistički režim i zločine, a nalazi se na mjestu nekadašnjih sjedišta Gestapa i SS-a. Nakon muzeja, prošetajte kroz East Side Gallery, odnosno uzduž najdužeg preostalog dijela Berlinskog zida koji je pretvoren u galeriju na otvorenom s više od sto murala od strane međunarodnih umjetnika.

Foto: Unsplash, Pexels