Beograd je bez premca mnogima omiljena vikend-destinacija jer se radi o gradu koji doista nudi puno – od živog noćnog života pa sve do odličnih restorana, bezbroj kafića i barova te zanimljivih concept storeova. Stoga, ako se po prvi put spremate u susjedstvo, u nastavku donosimo mini vodič kako provesti vikend!

PETAK

S pretpostavkom da dolazite u popodnevnim satima, nakon što se smjestite, zaputite se u laganu šetnju centrom. Knez Mihailova je glavna pješačka zona i trgovačka ulica u Beogradu, a ujedno nudi i pogled na zanimljivu arhitekturu. Također, ako ste smješteni u staroj gradskoj jezgri, odnosno Dorćolu, prošetajte živopisnim, brdovitim ulicama koje će vas instantno šarmirati. Sjednite na kavu i lagani snack, primjerice u Smokvicu, a zatim se zaputite u smještaj i spremite za večeru. Beograd nikad ne spava, pogotovo ne vikendom, a Skadarlija i neki od restorana s tradicionalnom hranom (Tri šešira, Dva jelena…) naš su prijedlog za prvu večer.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Uroš Marković (@uki_citywalker)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Smokvica (@smokvicabelgrade)

SUBOTA

Jutro započnite brunchom na nekoj od mnogih beogradskih lokacija. Primjerice, Zaokret je mjesto koje se nalazi u samom centru, a čija je ponuda bazirana na lokalnim, organskim namirnicama i mogu se pohvaliti i ukusnom specialty kavom. Nakon bruncha, prošetajte do beogradske tvrđave Kalemegdan koja nudi prekrasan pogled na ušće Save u Dunav te se opustite u lijepo uređenom parku. Što se tiče ostalih znamenitosti, posjetit Hram Svetog Save, jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svijetu koji će vas impresionirat veličinom i unutarnjim dekoracijama. Isto tako, predlažemo i posjet muzeju Nikole Tesle u kojem možete saznati sve o životu i radu jednog od najvećih svjetskih izumitelja.

Nakon ručka i kave, zaputite se prema smještaju i spremite za večernji izlazak. Bez obzira na to jeste li tip od noćnog provoda ili ne, šteta je biti u Beogradu i ne iskusiti čari beogradskih splavova ili luksuznih klubova kao što je popularni Lafayette. Međutim, svakako vodite računa o tome da na vrijeme rezervirate stol kako ne biste ostali bez mjesta. Također, dobra opcija je i Beton Hala – moderna zona uz rijeku koja nudi raznovrsne restorane i klubove.

NEDJELJA

Nedjelju posvetite istraživanju Novog Beograda, odnosno Beograda na vodi. Ovaj dio grada obiluje odličnim gastronomskim objektima, a volite li arhitekturu, oduševit će vas neka od suvremenih zdanja. Isto tako, napravite vremena i za posjet Zemunu, povijesnom dijelu Beograda te prošetajte Zemunskim kejom i popnite se na Gardoš toranj. Ručajte u Beogradu na vodi, a mi predlažemo novootvoreni restoran Jamieja Olivera.

Foto: Pexels, Instagram / @withfirelive