Iako je tek ponedjeljak, složit ćete se s nama da ljeti pomalo izgubimo pojam o tome koji je dan u tjednu, posebice ako smo već na godišnjem odmoru. Upravo je zato svaki dan idealan za planiranje idućeg vikend-izleta, a ovaj put glasamo za neodoljiva polja lavande.

Lavanda je biljka poznata po mnogobrojnim blagotvornim svojstvima i širokoj uporabi. Primjerice, eterično ulje lavande koristi se u aromaterapiji zbog umirujućeg i opuštajućeg djelovanja, a lavanda ima i antiseptička i protuupalna svojstva što je čini korisnom za tretiranje manjih rana, opeklina i uboda insekata. Isto tako, primjena lavande u kozmetici uključuje proizvode za njegu kože i kose jer pomaže u hidrataciji i smirivanju iritacija, a često se koristi i u kulinarstvu kao aromatični dodatak jelima i napicima, kao i u proizvodnji parfema i sapuna zbog prepoznatljivog mirisa.

Stoga zašto već ovog vikenda ne biste prošetali poljima lavande i na licu mjesta se uvjerili koliko je ova biljka predivna i opuštajuća?!

Izletište Pekici / Istra

Ovo izletište već je dugi niz godina među prvima na radaru kada je riješ o šetnji bajkovitim poljima lavande. Naime, u istarskom selu Pekici nalazi se poljoprivredno gospodarstvo Pekica u sklopu kojeg možete uživati u predivnim poljima lavande kroz koje vode estetični puteljci. Osim samih polja i pripravaka od lavande, unutar izletišta moguće je degustirati tradicionalna jela, naravno, upotpunjena lavandom, ali i svjedočiti procesu branja i izrade ulja, suvenira i sličnih detalja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marina Stanger (@marinastanger01)

Velo Grablje / Hvar

Hvar je jedan od najljepših domaćih otoka, a činjenica na ima i polje lavande – čini ga još privlačnijim. Velo Grablje je mjesto u kojem se nalaze polja lavamde te je upravo ondje najveća proizvodnja lavandinog ulja u Hrvatskoj. Osim toga, u mjestu se tijekom srpnja i kolovoza održava Festival lavande te ima edukacijsku notu u sklopu koje možete naučiti puno o uzgoju i proizvodnji ove biljke. Naravno, beskrajno fotogenična polja s pogledom na more zasigurno će vas inspirirati za “okidanje” bajkovitih fotografija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Croatia (@adventureboatcroatia)

OPG Poturica / Karlovac

Želite li otkriti gdje se kvalitetno i s velikom pažnjom uzgaja lavanda, na pravom ste mjestu. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Roberta Poturice, smješteno u Turanju nedaleko od Karlovca, nudi vrhunske proizvode od lavande i pruža sve potrebne informacije o uzgoju i proizvodnji. Također, tijekom srpnja i kolovoza moguće je sudjelovati u žetvi, što je zasigurno zanimljivo iskustvo koje ćete pamtiti.

Foto: Instagram, Pexels