Svake srijede donosimo vijesti tjedna iz područja politike i društva s ciljem da se zbog senzacionalizma ne zatiru one važne

Ovoga tjedna pokrili smo vijesti iz Švedske, Kine i Njemačke, a ako ste propustili naše pozitivne vijesti kojima smo zatvorili prošli tjedan, pronađite ih ovdje.

Kina je zabranila slavnima da pokazuju bogatstvo i “ekstravagantno zadovoljstvo”

Kad taman pomislite da iz Kine ne mogu doći gori primjeri gušenja ljudskih prava i cenzure, iznova iznenade. Naime, slavne osobe u Kini više se neće smjeti “hvaliti bogatstvom” ili pokazivati “ekstravagantno zadovoljstvo” na društvenim mrežama, objavila je u utorak Kineska uprava za kibernetički prostor.

I popunjeni bankovni računi slavnih moraju “slijediti javni red i dobre običaje, pridržavati se ispravne orijentacije javnog mnijenja i vrijednosne orijentacije, promicati temeljne socijalističke vrijednosti i održavati zdrav stil i ukus”, navodi se u priopćenju kineske agencije za internetsku regulaciju.

Objava je uslijedila nakon obračuna Komunističke partije Kine s rastućom zabavnom industrijom u zemlji dok se dužnosnici suprotstavljaju skandalima slavnih osoba i internetskim navijačkim skupinama za koje kažu da uzrokuju društvene nerede.

Uz to, zabranjuje se i širenje glasina, objavljivanje lažnih ili privatnih informacija te provociranje skupina da “verbalno napadaju jedni druge”.

Koji su ciljevi? Smanjiti ili potpuno spriječiti takozvane “društvene poremećaje”. Ne zaboravimo da je pristup aplikacijama kao što su Twitter, Facebook i YouTube blokiran u Kini, pa se korisnici oslanjaju na domaće stranice koje su podložne cenzuri, kao što su Weibo, Renren i Youku.

Da ovakve stvari iz Kine nisu novost, pokazuje i činjenica da su u kolovozu potpuno izbrisali prisutnost Zhao Wei, jedne od najpopularnijih glumica u zemlji, sa svih društvenih medija i pretraga. Navodno je Wei bila povezana s nizom “skandala”, odnosno, onime što Kina smatra skandalom, zbog čega je bila kažnjena tako da je postala nevidljiva.

Također, nedavno smo pisali i o tome kako je teniska zvijezda Peng Shuai nestala nakon što je optužila bivšeg visokog člana Komunističke partije Kine za seksualno zlostavljanje u objavi na Weibu (čitajte: kineski Twitter), koja je kasnije uklonjena. Nestala je, kako kažu, gotovo mjesec dana do protekle nedjelje, kada je putem videopoziva razgovarala s Međunarodnim olimpijskim odborom. I ne, to ne znači da se situacija smirila jer se još uvijek ne zna je li Shuai na sigurnom. Što će biti sljedeći tjedan, pitamo se.

Njemačka će legalizirati kanabis kako bi ojačala gospodarstvo?

Sudeći prema nekoliko izvora, Njemačka planira dekriminalizirati određena pravila prodaje i konzumacije kanabisa u značajnoj promjeni politike prema drogama vladajuće koalicije. Ovu novu politiku predvode Olaf Scholz, njemački kancelar koji je s današnjim danom uspješno završio veliku eru Angele Merkel i njegovi socijaldemokrati lijevog centra, u pregovorima sa Zelenima i liberalnijim Slobodnim demokratima. Zeleni i Slobodna demokratska stranka već dugo podržavaju legalizirano tržište kanabisa koje regulira država, po uzoru na druge zemlje, poput Kanade.

Predstavnik radne skupine zadužene za procjenu promjene politike rekao je: “Uvodimo kontroliranu distribuciju kanabisa odraslima u rekreativne svrhe u licenciranim trgovinama.”
U izvješću se sugerira da će se politika ponovno razmotriti nakon četiri godine kako bi se procijenio njezin društveni učinak.

Istraživanje, koje je proveo Institut za ekonomiju tržišnog natjecanja na Sveučilištu Heinrich Heine u Dusseldorfu, pokazalo je da bi legalizirano tržište kanabisa u Njemačkoj moglo dodati oko 3,4 milijarde eura poreznih prihoda nacionalnom gospodarstvu. Također bi pravosudni sustav u zemlji uštedio oko 1,3 milijarde eura svake godine.

Uz to, studija pokazuje da bi legalizacija kanabisa mogla stvoriti oko 27.000 radnih mjesta, što bi bio značajan poticaj za njihovo gospodarstvo. Projekcije isto sugeriraju da bi tržište za uzgoj kanabisa u Europi do 2025. godine osiguravalo više od 3 milijarde eura prihoda svake godine.

Zvuči bajno, no vjerojatno je potrebno puno logistike kako bi cijeli sustav zaživio i zaista imao ovakav učinak koji se procjenjuje. Doduše, od države koja ima vodeće gospodarstvo u Europi ne očekujemo nedostatak organizacije i kamufliranje iste estetskim promjenama, za razliku od nekih drugih.

Prva premijerka Švedske dala je ostavku samo nekoliko sati nakon što je imenovana

Taman kad smo krenuli odaslati vijest da je Magdalena Andersson najavljena kao čelnica Švedske, što je čini prvom ženom na toj poziciji u sto godina otkad žene u toj državi imaju pravo glasa, ista je dala ostavku nakon samo par sati. Razlog? Ha, politika. Nakon što je njezin koalicijski partner napustio vladu, njezin proračun nije prošao, već se umjesto toga izglasao proračun oporbe, koja uključuje antimigrantsku krajnju desnicu.

Iz tog je razloga Andersson zatražila ostavku, dok je Stranka Zelenih, koja je dio njezine koalicije, izjavila kako ne može prihvatiti proračun “koji je prvi put sastavljen s krajnjom desnicom”.  “Ne želim voditi vladu čiji će legitimitet biti doveden u pitanje”, Andersson je rekla medijima te naglasila da se nada da će ponovno postati premijerka kao jednostranačka čelnica vlade, a isto naslućuju i švedski mediji.

Andersson je ranije danas izabrana za premijerku jer joj je prema švedskom zakonu trebala samo većina zastupnika, a povodom imenovanja, dobila je ogroman aplauz od strane čelnika socijaldemokrata. Njezin izbor na čelo manjinske vlade uslijedio je nakon 11 sati dogovora s oporbenom strankom u zamjenu za veće mirovine za mnoge Šveđane. Osigurala je i potporu koalicijskog partnera Zelenih kao i stranke Centar. Iskreno, sve pomalo podsjeća na odličnu dansku seriju Borgen, koju vam od srca preporučujemo, a dostupna je i na Netflixu.

Prije nego što su zastupnici podržali Magdalenu Andersson, Švedska je bila jedina nordijska država koja nikada nije imala ženu na premijerskoj poziciji – a hoće li je imati, valjda ćemo uskoro dočekati.

 

Foto: Michael Campanella/Getty Images News via Getty Images