Svake srijede, donosimo mali briefing važnih događanja taj tjedan iz područja politike i društva

Povišica ili četverodnevni radni tjedan?

Najveći njemački sindikat IG Metall dogovorio je povećanje plaća za 2,3 %, koje će se isplatiti u cijelosti ili kao dio dogovora oko prelaska na četverodnevni tjedan. Plaće će rasti od srpnja, ali dodatni novac isplatit će se tek u veljači sljedeće godine, jer je paket strukturiran s ciljem da nekim radnicima omogući prelazak na četverodnevni tjedan bez značajnijeg gubitka  zarade. Poslodavci i lokalna radnička vijeća konzultirat će se o tome koju opciju odabrati.  “Ovaj sporazum nudi odgovore na goruće probleme našeg doba: akutne posljedice pandemije koronavirusa i strukturne izazove naše industrije”, izjavio je utjecajni ogranak IG Metall povodom objave ove informacije. Zašto je ovo važno? Jer je Stefan Wolf, predsjednik udruge poslodavaca Gesamtmetall, sugerirao da je ovakvo rješenje odlično i može se usvojiti u cijeloj zemlji.

NASA uvrijedila Kinu

NASA je uznemirila Kinu spomenuvši Tajvan uz riječ “država”, što je uzrokovalo posljednju u nizu svađa u koju je ova azijska država ušla zbog izraza koje smatra politički neprikladnima. Naime, NASA omogućuje svojim korisnicima da se prijave za slanje svoga imena na Mars tijekom budućega leta, a Tajvan se pojavljuje kao opcija među drugim zemljama koje možete odabrati u padajućem okviru. Kako prenosi Bloomberg, Američka svemirska agencija povrijedila je osjećaje 1,4 milijarde ljudi azijske zemlje referencom na svojoj web-stranici, izjavila je Zhu Fenglian, glasnogovornica pekinškog ureda koji se bavi pitanjima vezanim uz demokratski vladajući otok. Svemirska agencija mora “ispraviti svoju pogrešku što je prije moguće”, rekla je Zhu na redovnom brifingu za novinare u Pekingu, dok je kineski People.cn incident opisao kao “neoprostiv”. NASA još nije službeno komentirala ove navode (iako se redovito javljaju na društvenim mrežama), no moći će se konzultirati s nizom tvrtki koje su u posljednje vrijeme meta kineskih vlasti. Korisnici kineske mreže još su prošlog tjedna pozvali na bojkot tvrtke Hennes & Mauritz AB zbog izjave da neće koristiti pamuk iz regije Xinjiang zbog radnih kampova i zločina nad Ujgurima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NASA (@nasa)

 Podsjetimo, Komunistička stranka Kine Tajvan promatra kao svoj teritorij, koji se mora uzeti na silu ako je potrebno. Vlada u Taipeiju odbacuje tvrdnju Pekinga, inzistirajući da je Tajvan već de facto suverena država.

Rodno neutralni roditeljski dopust za radnike Volva

Ovaj proizvođač automobila je nedavno najavio 24-tjedni rodno neutralan roditeljski dopust za svih svojih 41.500 globalnih radnika, po uzoru na slične uvjete nacionalnog zakonodavstva u Švedskoj, koja je njihovo matično tržište. Volvo je najavio u utorak da će nova politika roditeljskog dopusta, bez obzira na rod zaposlenika, biti primjenjiva odmah u svim pogonima i uredima širom svijeta. Politika “Obiteljske obveznice” osigurat će “24 tjedna odmora s 80 posto osnovne naknade prema zadanim postavkama” zaposlenicima koji imaju najmanje godinu dana radnog staža. Dopust se može iskoristiti u prve tri godine roditeljstva. “Želimo stvoriti kulturu koja podržava jednako roditeljstvo za sve spolove. Kada se roditeljima pruži podrška da uravnoteže zahtjeve posla i obitelji, to pomaže u uklanjanju rodne razlike i omogućuje svima da se istaknu u svojoj karijeri “, rekao je glavni izvršni direktor Volva Hakan Samuelsson. U izjavi iz Volva, koji je u vlasništvu Zhejiang Geely Holdinga od 2010. godine, stoji da je globalna politika “sveobuhvatnija i potpornija od mnogih postojećih politika širom svijeta, a uključuje sve legalno registrirane roditelje, uključujući posvojitelje, udomitelje i zamjenske roditelje, kao i nerođene roditelje u istospolnim parovima.” Politika tvrtke slijedi pilot-program roditeljskog dopusta pokrenut 2019. godine, u kojem je 46 posto svih podnositelja zahtjeva bilo očeva. To je pokazalo da zaposlenici cijene politiku zbog toga što je „rodno neutralna, inkluzivna i prilagodljiva osobnim potrebama“. Ovaj poticaj smanjuje i razne prepreke zbog kojih osobe često ograničavaju korištenje dopusta, poput potencijalnog utjecaja na tim i budućnost napredovanja u tvrtki. Tvrtka je rekla da će s vremenom dijeliti rezultate sudjelovanja kako bi druge tvrtke mogle učiti iz njezina napretka, što je svakako za pohvalu.

Foto: Sean Gallup/Getty Images News via Getty Images