Ovaj unikatni nakit prati i posebna priča, pa ga tako potpisuju dvije prijateljice različitih zanimanja, ali istog osjećaja za estetiku – Brigita Ercegović i Ivona Kuzmanić.

U nastavku donosimo razgovor s ove dvije kreativke čiji će minimalistički nakit dati romantični touch svakoj odjevnoj kombinaciji, evocirajući bezbrižno i opušteno daydreaming ljeto.

S obzirom da je Brigita po struci liječnica, a Ivona dekoraterka, kako ste došli do ideje za osnivanje vlastitog brenda nakita i na koji način biste definirali njegovu filozofiju?

Prije svega naše prijateljstvo, sklonost prema kreativnom izražavanju i slična estetika dovela nas je do osnivanja brenda Knot. Početak je bio vrlo spontan, bez prevelikog planiranja i očekivanja. Spontanost u radu i danas nam savršeno odgovara. Izrađujemo nakit koji i sami volimo nositi i ne povodimo se previše za trendovima. Upravo ta neopterećenost, princip rada koji se temelji na malim kolekcijama, zanimljivim suradnjama i pričama koje nas nadahnjuju – naš je recept za uspjeh. 

U Vašem simplicističkom nakitu s boho odmakom, vidljiva je inspiracija iz prirode – odnosno interpretacija biomorfnih i zoomorfnih oblika, uz korištenje dodataka poput poludragog kamenja, staklenih japanskih perli ili bijelog koralja.
Budući da se radi o ručno izrađenom nakitu od mesinga, srebra i zlata, koliko vremena treba od prvotne ideje do konačne realizacije – kako izgleda Vaš kreativni proces?
U kojoj mjeri korišteni materijal zapravo diktira tip dizajna, odnosno daje mogućnost eksperimentiranja?

Inspiraciju pronalazimo u svakodnevnim situacijama i možda naoko neznačajnim trenucima u kojima pronađemo “ono nešto”. Ponekad inspiraciju pronađemo u cool odjevenoj djevojci, nekad je to izložba ili film, a vrlo često priroda i oblici koje u njoj pronalazimo.
Svaka nova kolekcija uvijek donosi ogromno ushićenje zbog rada sa novim materijalima, i to nam je možda najdraži dio samog procesa jer sirovi materijal nudi neograničeni potencijal da se pretvori u bilo što. U najnovijoj kolekciji imali smo potrebu poigrati se bojama i oblicima koristeći mesing i raznobojna poludraga kamenja i malo se odmaknuti od monokromatskog izričaja.

Od prvotne ideje do konačne realizacije ponekad prođe jako malo vremena, a ponekad proces traje mjesecima, bilo zbog praktičnih stvari npr. poteškoća u nabavci materijala ili zbog potrebe za dodatnom obukom/edukacijom. Ponekad je i idejama u našoj glavi potrebno da odležu neko vrijeme pa tako tek s odmakom uspijemo sagledati da li smo bile na pravom tragu i da li će se ono vizualizirano na kraju i realizirati. 

Nakon ljetne kolekcije Young love, možemo li uskoro očekivati i novu kolekciju nakita?

Iznimno smo ponosne na novu kolekciju Young love kojom smo željele prikazati autentičnu mladenačku ljetnu priču. Samu Young love kampanju spojile smo s odgovarajućom playlistom koja je bila savršena zvučna kulisa za vizual mekog sanjivog ljeta i prvih ljubavi. Kad ljeto završi nadamo se da će baš taj komad nakita i baš ta playlista u slušalicama biti onaj kolačić madeleine koji će prizvati svu raskoš i zanos ljetnog sentimenta, slobode i opuštenosti. Kreativnosti ne nedostaje, stoga će zasigurno biti i novih kolekcija s potpisom Knot.

S obzirom na trenutnu brojnost domaćih brendova nakita minimalističke estetike, koliko se danas teško istaknuti na tržištu?

Ne zamaramo se time. Ako slijedite svoj instikt, estetiku i ako stalno ulažete trud u vlastiti napredak ne možete ostati neprimjećeni.

Vaš nakit moguće je kupiti putem Vaše Facebook ili Instagram stranice te u određenim concept trgovinama.
Imate li možda u planu skorašnje otvaranje vlastitog web shopa ili želite zadržati osobni pristup? U kojem smjeru vidite daljnji razvoj brenda?

Na ovo pitanje dva neopterećena kreativca mogla bi dati različite odgovore i opet ih promijeniti u sljedećoj minuti (smijeh). No šalu na stranu, razmišljamo i o toj opciji i otvorena srca pristupamo svim novim poslovnim prilikama.

A mi ćemo svakako dalje pratiti nove kolekcije nakita ovog kreativnog splitskog tandema.

Foto: Knot