Staša Randall talentirana je hrvatska modna dizajnerica, rodom iz Pule, koja već nekoliko godina živi i radi u Londonu. Tih nekoliko godina temeljito, uvjerljivo i polako gradi svoj modni brend STASA koji je pokrenula 2015. godine.

Osnovna filozofija brenda – održiva, promišljena i spora moda. Iako je za Stašu realizacija ideje održivosti, i privatno i poslovno, započela selidbom u London, još je na fakultetu radila na tome da stvori svoj brend.

I sad kada razmišljam, moja prva kolekcija bila je izrađena od 100% pamuka. Svi su odjevni predmeti bili od kepera koji je u sebi imao malo elastina radi udobnosti. Tada još nitko nije ni znao što je održiva/spora moda, o tome se u Hrvatskoj nije pričalo. S održivom modom sam se prvi put susrela kada sam otišla u Francusku na razmjenu studenata. Na neki sam način oduvijek težila ka prirodnim materijalima, a to proizlazi iz mog djetinjstva. Kao dijete oduvijek sam bila okružena prirodom, često smo s roditeljima planinarili i odlazili u šetnje, a kao dijete sam i jedrila. Čini mi se da je zbog svega toga moja osviještenost prema prirodi još više izraženija, a kroz modu pokušavam istaknuti njezinu važnost. Moji roditelji i brat također su iznimni kreativci, tako da je moj put modnog dizajnera bio izabran i utaban još za vrijeme moje srednje škole kada sam stvarala neke odjevne predmete od ostataka materijala koji su ostajali mojoj majci od kostima koje je izrađivala.

Kada je Staša pokretala vlastiti brend, nije toliko znala o održivoj modi, ali se ubrzo spontano i intuitivno počela razvijati u tom smjeru. Krenula je s prirodnim materijalima, izradom modela u manjim količinama, recikliranjem materijala odnosno korištenjem ostataka materijala od prijašnjih kolekcija te plaćanjem radne snage na visokom nivou.

Trenutno mi je vrlo bitno da materijali koje koristim dolaze s certifikatima, kako bi znala od kud točno dolaze i na koji su način proizvedeni. Kao mali brend još uvijek većinu toga radim sama jer mi je jednostavno gušt proći cijeli proces i osjetiti kroz svoje ruke. Naravno, ako mi treba pomoć tu uvijek uskače moja “teta” Višnja (glavna dizajnerica nekadašnje renomirane i nažalost, u tranziciji propale Arena trikotaže u Puli) s kojom radim već godinama, te koja me zaista naučila puno toga što se tiče brenda i prakse, govori mi ova sjajna mlada žena čija me vizija mode te smjer u kojem vodi vlastiti brend, oduševila.

I naravno, održivost kao način života nije rezervirana samo za poslovno, Staša i privatno živi po načelima obazrivog života prema sebi i okolini što se kod nje više intenziviralo dolaskom u London u ljeto 2015. kada se okružila ljudima istih svjetonazora: Kako godine idu tako sam sve više obzirnija prema prirodi i svemu što me okružuje. Kako nam je sve dostupno putem interneta, tako svaki dan naučim nešto novo. Dovoljne su već i male inicijative. S malim stvarima možemo pomoći prirodi da se regenerira.

I svakako bi se trebali držati one uzrečice – manje je više. U ovom modernom, ubrzanom i ludom svijetu trenutno svi grabe za više i više, međutim nekad je dobro malo usporiti i stati, okrenuti se oko sebe i upoznati se s prirodom i svime što nas okružuje. Treba dati više vremena sebi te ćemo onda imati i više vremena za svijet oko sebe.

Dolaskom u London u ljeto 2015. dogodilo se da sam se nekako okružila ljudima koji imaju iste svjetonazore i žive isti lifestyle. U Velikoj Britaniji to je više zastupljeno nego u Hrvatskoj. Kako sam oduvijek težila minimalizmu, tako sam se i ja s godinama razvijala. Smatram da je to pravi put ka boljoj budućnosti.

A što sve čini na dnevnoj bazi za svijet i svoje okruženje?

Svaki dan pokušavam biti bolja prema svemu što nas okružuje. Koristim vlak ili hodam ako trebam negdje ići. Recikliram sve što se može reciklirati. Upravo sam si dala zadatak da želim biti plastic free. Naravno, put do cilja koji želim će potrajati, no ne želim kupovati ništa što je zapakirano u plastici. Pokrenula sam si super aplikaciju Tree Clicks – to je aplikacija koju skinete na svoju tražilicu te prilikom kupovine preko interneta daje vam da posadite drvo u nekoj od trenutno kritičnih lokacija kao sto je Amazona, Australija ili Tanzanija…

6 stvari kojima svakodnevno živi ‘sustainable’ filozofiju…

  • Vodim se uzrečicom manje je više.
  • Recikliranje otpada na svakodnevnoj bazi. Primjerice, za smeće koristim samo biorazgradive vrećice. O tome sam najviše naučila kad sam se preselila u London.
  • Koristim limenu bocu za vodu već pet godina što znači da ne kupujem plastične boce vode već koristim vodu iz slavine. Ne koristim plastične vrećice u dućanu već nosim svoje platnene vrećice.
  • Što se tiče hrane, pazim da kupujem sve svježe te voće i povrće koje nije zapakirano u najlon vrećicama ili plastičnim kutijama. Također, pri kupovini obavezno gledam etiketu i što stoji iza toga proizvoda, bilo da se radi o kozmetici, odjeći ili hrani. Zaista sam počela gledati točno što i zašto kupujem.
  • Reduciram struju koliko god je to moguće; gasim uvijek sve prekidače ako se uređaj ne koristi u tom trenutku.
  • U Londonu ne posjedujem auto, što znači da koristim vlak ili hodam.

Foto: Honey Ataee, Franjo Matkovic, Senja Vild, Karoline Bru