Stašu Randall, mladu talentiranu dizajnericu iz Hrvatske upoznali smo kroz njezin modni brend STAŠA design koji je pokrenula 2015. u Londonu gdje je dosad i živjela.

Staša se sada odlučila vratiti u rodnu Pulu, a istovremeno je objavila i novu kolekciju kroz koju predstavlja zaokret u konceptu svog modnog brenda. Više o tome otkrila nam je u nastavku.

Trenutno provodiš vrijeme u Hrvatskoj. Kako si se odlučila na povratak – ostaješ li za stalno ili?

Tako je, nakon punih šest godina života u Londonu vratila sam se u svoj rodnu Pulu prije otprilike tri mjeseca. Iako sam živjela u Londonu, moj je brend od samog početka baziran u Istri, a jedino što je falilo sam zapravo bila ja. Bilo je samo pitanje vremena. Sve te godine radila sam na daljinu i zaista je bio izazov, a odluka sama po sebi nije bila teška jer smo već neko vrijeme razmišljali o povratku. Šest godina u velikom gradu, ponekad se može činiti kao mnogo više jer je stil života izrazito intenzivan. Veliki grad puno daje, ali i iscrpljuje. Uostalom, meni kao djevojci s mora, jako je nedostajalo sunce i priroda, kao i obitelj i bliski ljudi. Međutim, trenutno stanje u svijetu i još nekoliko stvari odigrale su ključnu ulogu da se zapravo vratimo i prije nego što smo planirali. Moj muž je Englez i on je oduvijek želio doći živjeti u Pulu; ta posebna mirnoća, polagani način života i okruženost prirodom su nas jednostavno pridobili. Trenutno smo u radovima, gradimo stan i preuređujemo prostor gdje će biti studio STAŠA design. Imamo dosta posla. Također, uživam u moru i suncu, dugim šetnjama s bliskim ljudima i svježem zraku.

staša randall zima

staša randall zima

staša randall zima

staša randall zima

Upravo si lansirala kampanju za svoju novu kolekciju, o čemu se radi?

Nova kolekcija nosi jednostavno ime STAŠA, ovdje više nema koncepta ili teme, sada svaka kolekcija nastaje tako da razrađujem svoje krojeve iz prijašnjih kolekcija i slažem nove. STAŠA brend je prepoznatljiv po svom minimalističkom stilu i nosiv je za “svaki dan”. Svaki odjevni predmet se može nositi na više načina; želite li podići neku kombinaciju cipelama na petu ili želite obuti tenisice za više casual stil, to je sve moguće uz STAŠA odjevne komade. Nešto što je zauvijek. Materijali su vrhunske kvalitete, izrađeni u Italiji. Koristila sam finu vunu za haljine i hlače – materijal daje zaista divan pad, dok su jakne i kaputi izrađeni od vunenog štofa. U kolekciji imamo košulje od pamuka i tencela, a kompleti za svaki dan od debele viskoze, vrlo su uhodani za nošenje. Paleta boja se kreće od zemljanih tamnijih boja kao što su tamno plava, maslinasto zelena, tamno ljubičasta, nešto crne te svijetlija boja kamel – bež i mali dašak bijele za osvježenje. Kolekcija je snimljena u Gortanovoj uvali u Puli, samo nekoliko minuta hoda od kuće gdje su moji dida i baka. Ovdje sam odrasla. Ova mala kolekcija je moj povratak kući, kako bi mi u Istri rekli: “Doma je uvik najlipše”.

staša randall zima

staša randall zima

staša randall zima

staša randall zima

Što ti je dalje u planu?

Moja je velika želja oduvijek bila imati svoj studio u Puli, a trenutno radim na tome i jako sam ponosna. Uz to, želim raditi s mladim ljudima. Voljela bih prenositi svoje znanje na mlade generacije jer smatram da su oni najveća snaga društva, a nemaju dovoljno prilika. Veliki problem studiranja modnog dizajna u Hrvatskoj je taj što mladi dizajneri nakon fakulteta nemaju gdje otići odraditi praksu i steći znanje koje će im trebati po završetku Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Željela bih da, između ostalog, moj studio bude mjesto gdje će studenti imati priliku steći praktično znanje, te s tim znanjem lakše donijeti odluku o svojoj budućnosti- odlučiti da li bi stvarali svoj brend ili bi radili za nekoga, a to opredjeljenje smatram vrlo važnim segmentom u našem poslu. Za sada je plan otvoriti studio u Puli, a kasnije- tko zna. Osim s webshopa s kojeg je uvijek moguće naručiti, moje kolekcije možete pronaći i na više mjesta u Hrvatskoj – Sole Luna concept store u Poreču i Croatia in the Box u Rijeci, a u planu mi je proširenje u Rovinj i Zagreb. Uskoro ću objaviti točne lokacije i sve detalje na svom Instagramu i webu.

staša randall zima

staša randall zima

staša randall zima

staša randall zima

staša randall zima

staša randall zima

staša randall zima

Fotografije vizuala: matkovic & vild (Franjo Matković i Senja Vild)
Model: Ivana Brajdić – IM Studio Model Agency, Rijeka, HR
Šminka: Sabrina Lučev
Kosa: Artistic hair salon (Lea)