Zašto ne biste promijenili navike i upustili se u neke drugačije šetnje? Ili barem jednu običnu planiranu šetnju začinili dodatnom dozom umjetnosti.

Imamo na umu ova tri prijedloga koja definitivno otvaraju neke nove horizonte.

Vođena tura izložbom Seana Scullyja

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb trenutno prikazuje retrospektivu Seana Scullyja “Putnik” koja predstavlja umjetnikov rad tijekom proteklih 50 godina. Izložba traje do 12. ožujka, a u narednim tjednima održat će se popratni program sastavljen od razgovora, vodstava i radionice. U srijedu, 1.3. u 17 sati, prostor izložbe održava se razgovor s Davidom Carrierom, likovnim kritičarem i filozofom te autorom dvije monografije o Seanu Scullyju. Carrier koji će dati uvid u umjetnikove rane radove s naglaskom na razvoj motiva i tema u njegovom radu te recentni povratak figuraciji. U subotu pak, 11.3. u 12 sati sve zainteresirane očekuje predavanje i vodstvo izložbom s autorom koncepta retrospektive Dávidom Fehérom, direktorom Srednjoeuropskog istraživačkog instituta za povijest umjetnosti i kustosom za suvremenu umjetnost 20. stoljeća u Muzeju likovnih umjetnosti u Budimpešti. Fehér će se osvrnuti na koncepciju retrospektive, pristupe postavu u Zagrebu u odnosu na arhitekturu Muzeja te se dotaknuti glavnih tema u Scullyjevom stvaralaštvu. Besplatna vodstva izložbom uz kupljenu ulaznicu očekuju vas subotama, 25.2. u 16 sati te 4.3. u podne.

Zagreb street art tura

Street art umjetnik Krešimir Golubić, Leon GSK, od ove sezone ponovno vodi Street art turu našeg glavnoga grada. U dva sata šetnje centrom grada vidjet ćete radove domaćih i stranih umjetnika, a kroz stručno vodstvo Krešimira Golubića otkriti zanimljivu povijest zagrebačkih graffita i street arta. Tura je besplatna, a prijava na mail sokre1973@gmail.com obavezna putem koje ćete i dobiti sve potrebne informacije.

Upoznajte 8 genijalnih Hrvata

Turistički koncept Sit&Meet objedinjuje zanimljive pješačke ture posvećene slavnim imenima iz povijesti. Prva je to faza projekta Stazom velikana, gdje turisti, posjetitelji i domaći podjednako imaju prilike otkriti bogatu hrvatsku prošlost i sve ideje, izume i genijalnost koja je potekla iz iz ovih krajeva i utjecala na svijet. Pozivaju vas da se vratite stopama nekih od svjetski poznatih hrvatskih izumitelja, inženjera i istraživača koji su otkrili put do Kine, izumili uređaje koje i danas koristimo, postavili temelje Einsteinovoj teoriji relativnosti i izumili padobrane, nalivpera i još mnogo toga. Saznajte kakav je svijet bio prije njihovih izuma, pogledajte što se promijenilo i kako njihova otkrića još uvijek utječu na naše živote. Obilazak uključuje vodiča, traje dva sata i događa se u centru grada. Više informacija saznajte ovdje.

Foto: press