Rad talentiranog fotografa Tomislava Marcijuša pratimo redovito, a baš nedavno s nama je podijelio dojmove o bezvremenskoj emociji na svojim fotografijama. Pred vama je novi, vizualno vrlo dojmljiv, projekt ovog osječkog fotografa.

„U području arhitektonskog dizajna, hvatanje suštine i ljepote prostora je najvažnije“, kaže mi Tomislav te nastavlja „svaka struktura priča jedinstvenu priču, a uloga arhitekta je prevesti tu priču u opipljivu formu. Spajanjem umijeća fotografa s analitičkim sposobnostima umjetne inteligencije, arhitektonski dizajn može potencijalno doseći neki novi nivo. Njegova nova igra je putem AI tehnologije stvorila novu seriju vizuala u kojem arhitektura poprima neke nove kreativne oblike.

“Putem AI tehnologije, arhitekti mogu istraživati beskonačno područje mogućnosti, otkrivajući skriveni potencijal prostora i hvatajući biti svog dizajna. Midjourney je novi koncept koji obuhvaća sveukupno iskustvo putovanja, a ne samo odredište. Arhitekti, fotografi, dizajneri i drugi mogu pomaknuti granice mašte, stvarajući zadivljujuće strukture koje besprijekorno spajaju estetsku privlačnost s funkcionalnom izvrsnošću. Možda i sama budućnost arhitekture leži u prihvaćanju simbiotičkog odnosa između ljudske kreativnosti i umjetne inteligencije.

Bitno je napomenuti da umjetna inteligencija nije namijenjena zamijeniti čovjeka kao kreativnog genija. Ja ju trenutno percipiram kao alat za suradnju u ovim profesijama, povećavajući njihove sposobnosti i šireći njihove kreativne horizonte. Treba uzeti u obzir okruženje u kojem se nalazimo i da za određeni projekte ne možeš sve izorganizirati ili nekoga angažirati. Arhitekti mogu unijeti svoje ciljeve dizajna, ograničenja i preferencije u AI sustav, koji potom generira niz opcija dizajna. Neka od opcija mogu odvesti u daljnje istraživanje i usavršavanje, osnažujući arhitekte da oblikuju svoju viziju.”

Serija fotografija kreiranih putem Midjourney programa objedinjuje dvije Tomislavove profesije prilikom čega nastaje fotografija u kojoj se spajaju tehnologija, estetika i ljudska mašta. Prikazi su to posebnog dizajna eksterijera i interijera inspiriranog geometrijskim oblicima i sve popularnijom bubble estetikom, neutralnim bojama te materijala poput pliša i boucléa. Ovog puta, Tomislav je kreirao interijere i pročelja zgrada s istim materijalima.

„Ideja je bila kroz fotografije i dizajn postići sanjivu estetiku i ugođaj kroz navedene materijale, i neobične dizajnerske značajke. Podloga za mjesto radnje poslužili su mi gradovi u kojima često boravim, a jedan od njih je Budimpešta. Mogu reći da me i za ove fotografije inspirirala i skorašnja selidba u naš novi stan kojeg smo počeli opremati.“

Pomalo zasićen fotografiranjem arhitekture i interijera, iako i dalje nastavlja bilježiti zanimljive kadrove, Tomislav je poželio eksperimentirati. „Još je mnogo tu nepoznanica oko autorskih prava, ali za mene je ovo neka vrsta eksperimentiranja. Tu sam, isprobavam kreativnost i ideje i možda se razvije u nešto veće. Možda ovo također preselim na neki web koji će imati store s printevima ili će možda ovi radovi poslušati za nekakva ideja rješenja ili prijedloge. Trenutno se ovi radovi nalaze samo na mom novom IG profilu. Mogu razumjeti zabrinutost AI tehnologijom, ali još uvijek nas ne može zamijeniti, a u ovom trenutku potencijalno imamo priliku da malo proširimo svoju viziju. Osim što Midjourney pruža velike mogućnosti kreiranja raznog fotografskog sadržaja kroz riječi autora, također omogućava da i vlastite fotografije mijenjaš na razne načine. Nešto čemu služi ili je služio Photoshop. U tom slučaju ne vidim ništa loše jer je to još uvijek tvoj rad. Razumijem da ljudi osjete strah jer čovjek nema granicu i ima generalno strah od nepoznatog. Kroz godine sam naučio da se unaprijed ne želim zamarati, a to bi predložio i drugima. Isprobajte barem za sada svoju kreativnost na neki drugi način. Igrajte se i zavolite promijene.“

Foto: Marcijuš Vision