Fotografkinja iz Rumunjske, u svojim srednjim tridesetima, učinila je više za ljepotu žene nego sve svjetske beauty kompanije zajedno.

Prije gotovo 9 godina Mihaela Noroc počela je putovati svijetom nakon što je dala otkaz i odlučila okrenuti novu stranicu u životu. Započela je tada s projektom Atlas ljepote (eng. The Atlas of Beauty) u sklopu kojeg je do danas fotografirala žene u više od 100 zemalja, i to u njihovom prirodnom etnografskom kulturnom okruženju. Njezin foto spomenar divnih prirodnih lica čudesan je zbir ljudske raznolikosti i koliko je ljepota zapravo začuđujuća i impresivna kada je prirodna, autentična i stvarna. O svojim počecima, Mihaela je izjavila: „Putovanje s vrlo niskim budžetom kroz 37 različitih zemalja natjeralo me da se integriram u sve vrste okruženja. Sada mogu reći da je ljepota posvuda i da nije pitanje kozmetike ili veličine, već biti ono što jesi. Moj cilj je nastaviti i fotografirati žene iz svih zemalja svijeta, pretvarajući Atlas ljepote u ogledalo naših različitih društava i inspiraciju za ljude koji žele ostati vjerni sebi.“

Otkako je postala majka prije tri godine, Mihaela i njezina kći zajedno su obišle više od 30 zemalja. Kao majka mlade djevojke, Mihaela se osjeća motiviranijom nego ikad da sa svojom kćeri i publikom podijeli raznolikost svijeta. Njezin projekt Atlas ljepote i dalje traje, a Mihaela nastavlja biti ambasadorom ideje kako ljepota nema granica i da je raznolikost našeg svijeta blago, a ne razlog za sukobe. Tome u prilogu, izjavila je: “Prava ljepota nema granica. Može se pronaći bilo gdje, u selu ili neboderu, u gesti, u intenzivnom pogledu ili u nekim borama: Prava ljepota je u našim razlikama. Tijekom putovanja primijetila sam da postoji veliki pritisak na žene da izgledaju i ponašaju se na određeni način. U nekim sredinama pritisak je izgledati privlačno. U drugima je, naprotiv, pritisak da izgledaju skromno. Ali svaka bi žena trebala biti slobodna istraživati vlastitu ljepotu bez ikakvog pritiska marketinških kampanja, trendova ili društvenih normi.

Prava ljepota dolazi iznutra, nadahnjujući spokoj i ljudskost, pa ako je naša vanjština prirodna i autentična, naša će unutrašnjost biti vidljivija. Moramo naučiti biti ono što jesmo, ali da bismo to učinili, također moramo naučiti dopustiti drugim ljudima da budu ono što jesu.”

Knjiga pod imenom The Atlas of beauty objavljena je 2017. godine i uključuje preko 500 portreta žena iz 50 zemalja. Može se naručiti ovdje, a cijeli projekt pratite na theatlasofbeauty.com.

Foto: Facebook The Atlas of Beauty