Scena koja se u petak odvila na željezničkoj postaji u glavnom gradu Rumunjske brzo je postala viralna dijeleći se kroz brojne medije kao jedinstveni međunarodni trenutak podrške u kojem je ovog puta glavnu riječ imala glazba.

Naime, britanski pjevač Tom Odell na klaviru je a capella izveo svoj veliki hit „Another Love“ dok su izbjeglice pristizale na glavnu željezničku postaju u Bukurešt. Brojni Ukrajinci su se zaustavljali, snimali telefonima dok ih je pjesma bodrila i poticala na solidarnost, a nisu izostale niti ukrajinske boje zastave koje su mnogi držali u rukama. I Tom Odell nosio ih je na majici.

Britanski kantautor izveo je pjesmu koja je postala simbolom otpora Ukrajine na društvenim mrežama jer je korištena na brojnim TikTok videozapisima uključujući i jedan predsjednika Volodymyra Zelenskog. Pjesmu je napisao prije više od deset godina, a sada ju izvodi kako bi njome podigao moral nakon razornog rata. Također, Odellov je ulični performans bio najava za njegov nastup idućeg dana u Bukureštu, na velikom koncertu Crvenog križa pod imenom “We Are One”u znak podrške Ukrajincima te načinu da se prikupi novac za pomoć. Nastupio je zajedno s nizozemskim Dj-em Arminom van Buurenom i ukrajinskom pjevačicom Jamalom, koja je 2016. pobijedila na natjecanju za pjesmu Eurovizije.

Izbjeglička kriza svakim danom doseže sve razornije posljedice za ljude, a navodi se kako je već više od 2,5 milijuna građana pobjeglo u susjedne zemlje otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu. Ujedinjeni narodi su izjavili kako bi ovo mogla postati najveća europska izbjeglička kriza u ovom stoljeću – upozoravajući da bi broj u narednim danima mogao doseći 4 milijuna.

Foto: Getty Images