Svake srijede donosimo vijesti tjedna iz područja politike i društva s ciljem da se zbog senzacionalizma ne zatiru one važne

Ovoga tjedna pokrili smo vijesti iz SAD-a i Kine, a jedno otkriće znanstvenika tiče se i naše zemlje.

Sateliti otkrili ogromne količine neprijavljenih emisija metana

Kad god čitamo o okolišu, nije dobro. Ogromne količine dosad neevidentirah emisija metana stakleničkih plinova koji se jako zagrijavaju ispuštaju “superemiteri” diljem svijeta, otkrivaju najnovija satelitska promatranja. Naime, znanstvenici su tek nedavno razradili kako uopće detektirati emisije metana iz svemira, računajući da će svakako naići na nešto problematično, no nažalost, ono što su ustanovili je gori scenarij od najgoreg napisanog.

Staklenički plin, koji je 80 puta jači od ugljičnog dioksida, neprijavljeno curi iz plinovoda, naftnih bušotina, postrojenja za preradu fosilnih goriva i odlagališta otpada – diljem svijeta. Često se oslobađa zbog nemara i nepravilnih operacija, a emisije se u mnogim slučajevima ne uračunavaju u obvezne inventare stakleničkih plinova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by COP26 (@cop26uk)

To je, ako niste dosad shvatili, vrlo loše jer se cijeli plan borbe s klimatskom krizom uopće nije bavio ovim problemom u njegovim stvarnim okvirima, s obzirom na to da se prijavljeno curenje metana u odnosu na otkriveno uvelike razlikuje. Što znači da je globalni utjecaj na klimu puno, puno veći i da, ukratko – imamo puno manje vremena za spasiti ovaj planet.

Trenutačno, nacije same izvještavaju o svojim emisijama na temelju količine fosilnih goriva u raznim sektorima njihovog gospodarstva. Međutim, zemlje često objavljuju te brojke s petogodišnjim kašnjenjem (!!!), a stručnjaci sumnjaju u njihovu točnost.

Istraživači ovog satelitskog promatranja nadaju se da će svijet postati svjesniji ozbiljnosti problema i uhvatiti se ukoštac s klimatskim promjenama. Ili će ubrzati namjere Jeffa Bezosa da odabrane “prebaci” negdje na Mars, a nas druge ostave da se snađemo.

Ako COP26 ostavlja pomalo gorak okus u ustima, što onda čini ovo?

Kineska teniska zvijezda nestala nakon #MeToo svjedočanstva

Svjetska teniska prvakinja Naomi Osaka postala je posljednja sportašica koja je izrazila zabrinutost oko toga gdje se nalazi kineska tenisačica Peng Shuai. Cijela stvar je poprilično čudna jer jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda nije se javila na telefon niti ju je itko vidio otkako je iznijela optužbe za seksualno zlostavljanje visokog kineskog dužnosnika.

Ženski teniski savez (WTA) priopćio je kako je potvrdio da je “sigurna i da nije pod nikakvom fizičkom prijetnjom”, međutim, nisu uspjeli izravno doći do nje.

“Nedavno sam bila obaviještena o kolegici tenisačici koja je nestala ubrzo nakon što je otkrila da je bila seksualno zlostavljana”, napisala je Naomi Osaka na Twitteru, koristeći hashtag #WhereisPengShuai. “Nadam se da su Peng Shuai i njezina obitelj na sigurnom i dobro. U šoku sam zbog trenutne situacije i šaljem joj ljubav i osvjetljavam joj put.”

Peng je nedavno objavila o navodnom napadu zamjenika kineskog premijera, Zhanga Gaolija, te priznala kako je bila prisiljena na seksualni odnos s gospodinom Zhangom. Njezina je objava ubrzo uklonjena s društvene mreže Weibo (nešto kao kineski Facebook), a sve što je objavljivala i prije je izbrisano.

Riječ je o zasad najvećem kineskom #MeToo slučaju, koji ondje često prolazi ispod radara, a sada, kako je riječ o dvjema osobama široko poznatima javnosti, činjenica da je nestala uistinu zabrinjava.

TikTok mora platiti skoro 100 milijuna dolara – a dio kolača otići će korisnicima

Na društvenim mrežama pojavili su se brojni upiti vezano za potencijalnu novu “prijevaru” na TikToku. Naime, korisnicima u SAD-u prije nekoliko je dana iskočila obavijest da imaju pravo na određeni iznos zbog sudske nagodbe i pojavile su se upute za podnošenje zahtjeva za odštetu.

No nije riječ o prijevari, već o činjenici da je matična tvrtka ove popularne društvene mreže pristala platiti 92 milijuna dolara za rješavanje optužbe da je prikupila osobne podatke bez pristanka korisnika. Od kojih su mnogi – djeca.

Tako da svi u SAD-u, koji su koristili TikTok — ili njegov prethodnik, Musical.ly — prije 1. listopada, možda ćete imati pravo na naknadu kao dio 92 milijuna dolara visoke nagodbe protiv aplikacije. Kao dio nagodbe, koja utječe na procijenjenih 89 milijuna korisnika TikToka, tvrtka, osim što mora isplatiti ovu vrtoglavu cifru, morala bi promijeniti i otkriti svoje prakse prikupljanja podataka.

Dokumenti podneseni američkom Okružnom sudu u Illinoisu navode da TikTok koristi “složeni sustav umjetne inteligencije za prepoznavanje crta lica u videozapisima korisnika” i da analizira lica kako bi “odredio korisnikovu dob, rasu/etničku pripadnost i spol… i tako preporučio sadržaj i profile koje korisnik može pratiti.”

“Korištenjem ovih privatnih i biometrijskih podataka,” nastavlja se u tužbi, “TikTok održava konkurentsku prednost u odnosu na druge aplikacije društvenih medija i profitira od svoje upotrebe nepropisno dobivenih podataka, a pritom nije u skladu s minimalnim zahtjevima za rukovanje biometrijskim podacima korisnika osnovan” državnim Zakonom o privatnosti biometrijskih podataka, koji jamči ljudima pravo da poduzmu mjere protiv tvrtki koje prikupljaju biometrijske podatke bez pristanka.

Tužitelji tvrde da je TikTok prekršio zakon, koji zabranjuje tvrtkama korištenje prepoznavanja lica za identifikaciju korisnika ili njihovo dodavanje u bazu podataka “otisaka lica” bez izričitog dopuštenja. Illinois je, inače, jedina država koja dopušta ljudima da tuže tvrtke zbog kršenja biometrijskih zakona o privatnosti.

Tužba također tvrdi da je TikTok rudario podatke korisnika iz nacrta videozapisa koji nikada nisu objavljeni. TikTok je naravno odbacio sve optužbe, ali kao, nije im se dalo dugo se ovime baviti pa će iskeširati 92 milijuna dolara kao da vas časte kavom. ““Iako se ne slažemo s tvrdnjama, umjesto da prolazimo kroz dugotrajne parnice, željeli bismo usredotočiti svoje napore na izgradnju sigurnog i veselog iskustva za TikTok zajednicu”, rekla je tvrtka u priopćenju nakon sporazuma o nagodbi u veljači. Mislim, TikTok, čini se da tražimo minimalno – da nas ne promatrate.

A znate što je najsmješnije? Korisnici čija su se lica u SAD-u analizirala, njihove lokacije nadgledale i skice proučavale, bit će većinom isplaćeni, pazite sad, 96 centi, a stanovnici Illinoisa mogu dobiti do 5,75 dolara.

Osim što će “odrješiti kesu”, TikTok će izbrisati određene dijelove korisničkih podataka kao dio nagodbe, prestati snimati crta lica korisnika, prestati pratiti lokaciju korisnika pomoću GPS-a, prestati prikupljati informacije iz skica korisnika i više neće pohranjivati ​​ili prenositi podatke američkih korisnika izvan zemlje – osim ako to ne otkrije u svojim politikama privatnosti. TikTok je također pristao da više neće otkrivati ​​osobne podatke korisnika trećim stranama kao što su Facebook i Google i izbrisati neobjavljene, nespremljene videozapise koje generiraju korisnici sa svojih poslužitelja. Eto, čisto da znate ako već niste što se, sigurno, radi i vama, iako mi nismo u Illinoisu pa se nemamo kome žaliti.