Na hrvatskim se otocima njeguju male, ali vrlo aktivne zajednice ljudi. Dokaz tome je ovaj sasvim novi i zanimljivi brend keramike s otoka Pašmana.

Iza ove nove priče o keramici stoji Antonia, ljubiteljica handmade proizvoda i od malih nogu zaljubljenica u stvaranje rukama. “Davne 2012. godine, svoje obrazovanje završavam kao dizajner keramike, ali kako je život uvijek nepredvidiv i pun iznenađenja, tek nakon 10 godina sam odlučila oplemeniti svoju ljubav prema glini i stvaranju, te pokrenuti svoju poslovnu priču i podijeliti svoju oazu mira, mašte i inspiracije. Na to se najbolje nadovezuje citat koji obožavam, a to je When life gives you hands, make handmade! – Za mene nešto posebno!”

Antonia je nedavno pokrenula brend Terrina Ceramica. Terina je dalmatinski naziv za zdjelu, keramička zdjela napravljena od zemlje talijanski se kaže terra, a ceramica je šarmantni  talijanski naziv za keramiku , te je tako nastala Terrina Ceramica. A zašto se baš na Pašmanu odlučila pokrenuti ovakvan biznis, odgovara mi “Na Pašman me s kopna dovela ljubav te sam odmah znala i osjetila da tu i ostajem. Iako je bilo izazovno i za mene predstavljalo veliku promjenu, odmah sam se prilagodila  tom otočkom načinu života koji ima svoju posebnu dinamiku. Pašman je otok koji ima sve što vam je potrebno za lijepi život, mir i tišinu, prekrasnu prirodu uokvirenu morem, a istovremeno je jako dobro povezan s kopnom.

Ljepota jednostavnosti života na otoku Pašmanu mi je postala inspiracija od početka, i baš sam tu osjetila izraženu potrebu za stvaranjem i slobodom izražavanja kroz svoj rad s glinom. Također, željela sam približiti keramiku zajednici, ali i nadopuniti ponudu proizvoda s našeg otoka. Rad s glinom i izrada proizvoda od keramike ipak je jedno od najstarijih zanata čovječanstva.

Oblici, boje, forme koje prenosim kroz keramiku su zapravo skupna priča o otoku i o mom osobnom doživljaju života ovdje. Nesavršeno savršeni oblici koje može osmisliti samo priroda, ujedno tako jednostavni i nježni, početak su nastajanja i moje keramike. U našoj obiteljskoj kući sam jednu manju prostoriju preuredila i prilagodila svojim potrebama i stvorila mali keramički studio u kojem nastaju Terrina Ceramica proizvodi.”

Glina kao sirovina i prirodni materijal za Antoniju su nepresušna inspiracija, s tom idejom postoji više tehnika samog njenog oblikovanja.

“Ono što je zanimljivo kod obrade gline je da ona okuplja u sebi četiri elementa – zemlju, vodu, zrak, dok je tu i vatra, odnosno jako visoka temperatura, koja služi za pečenje gline, tj. dobivanje keramike. Umjetnik ili osoba koja radi s glinom, javlja se kao peti element, konačni faktor koji nosi sam duh kreacije i proizvoda.

Trenutno stvaram tehnikom ručnog modeliranja (tzv.plastična glina), tehnikom lijevanja tekuće gline u ručno rađene gipsane kalupe, te radim na lončarskom kolu. Sve svoje proizvode radim s bijelom glinom, bojama za keramiku tj.engobama i prozirnim glazurama koje su ujedno i food safe. Također koristim i 10% zlato za keramiku. Procedura cijele izrade je spora i dugotrajna jer je glina kao materijal posebna i nepredvidiva, ali baš zbog toga i dalje prekrasna. Zapravo, do zadnjeg otvaranja keramičke peći nakon glazurnog pečenja, ne znamo hoće li finalni proizvod biti onakav kako smo planirali jer kako nas je profesorica u školi učila – u keramici je uvijek preko 30% tzv. “škart” ili neuspjeli, napuknut proizvod. Sve to skupa me gura naprijed i uči strpljenju i stalnom vježbanju koncentracije jer proces proizvodnje keramike je jednom riječju – strpljenje.”

Antonia u svom otočkom studiju izrađuje uporabnu i dekorativnu keramiku za dom. “Kao i  kod svakog ručno rađenog predmeta, svaki je komad jedinstven na svoj način. Jako volim izrađivati šalice za čaj i kavu, espresso šalice s tanjurićima, boce za ulje, pladnjeve, vaze ,te razne dekoracije. Kako smo prije rekli, keramika je strpljenje pa si dajem dovoljno vremena za usavršiti proizvod koji imam u stalnoj ponudi jer u meni čuči mali perfekcionist, a istovremeno me glina uči kako su savršenosti u nesavršenostima. Upravo zbog toga nemam određeno vrijeme za stvaranje i nastanak novih predmeta već se prepuštam inspiraciji i ideji. Mogućnosti su neizmjerne, pa i vjerujem kako će u mojim kolekcijama biti još mnogo toga! Još jedna stvar koja sve skupa čini zanimljivim je mogućnost personalizacije skoro svakog proizvoda te svaki keramički predmet može biti izniman dar dragoj osobi.”

A koliko je na otoku zahtjevno pokrenuti ovakvu poslovnu priču, saznajem od Antonije.

“Unatoč tome što živimo u tzv. naprednijem dobu te sam otok Pašman pruža izvanredan potencijal za divan život i prilike za mlade osobe, pokrenuti poslovnu priču u otočnom kontekstu može biti izazovno. Pritom prvenstveno mislim na samu činjenicu kako je svaki otok područje s određenim razvojnim posebnostima i područje izloženo nizu ograničavajućih faktora kod pokretanja ili vođenja poslovanja. Za ženu je dodatno zahtjevno, naročito ako se u poduzetnički poduhvat upušta sama te je potrebno vremena i odricanja, ali i hrabrosti za izlazak iz svoje zone komfora. Upravo taj trenutak odluke, kada napuštamo dotadašnji posao i financijsku sigurnost koju nosi ili trebamo svoju poslovnu priču predstaviti okolini i javnosti, je stepenica na kojem mnoge zastanu, uspore ili čak i odustanu. Baš ovakva iskustva su inicirala pokretanje projekta OtokBIZ, čiji dio sam i ja, otočke udruge Modus Vivendi, a koji u suštini ima za cilj stvaranje povezane i podržavajuće zajednice otočkih poduzetnih žena, kroz razmjenu iskustava, suradnju i edukaciju. Osobno, duboko vjerujem kako se želja za iskorakom, upornost i hrabrost zaista isplate jer kad voliš to što radiš, nijedan dan nam zapravo nije radni dan – i to je moj osobni osjećaj dok radim s keramikom i stvaram Terrina Ceramica proizvode.”

O svojim daljnjim planovima, Antonia nam otkriva.

U planu je razvijati Terrina Ceramicu, napredovati, stvarati i dizajnirati, svojim proizvodima  oplemenjivati životne prostore i male, svakodnevne trenutke u danu ali i posebne prigode.  Smatram da u radu s keramikom bolje upoznajemo  sami sebe ,te pomičemo vlastite granice. Svakako mi je želja promovirati glinu kao predivni materijal s bezbrojnim mogućnostima, te prenositi svoje znanje i vještinu na djecu i odrasle u sklopu radionica na otoku, a naročito o procesu izrade keramičkih proizvoda i terapijskim učinkom rada s glinom na čovjeka.

Terrina Ceramica proizvodi se mogu pronaći na Instagramu i na www.terrinaceramica.com ,a za sve ostale informacije Antonia je dostupna i preko ostalih kanala komunikacije. Svi koji se nađu baš na Pašmanu, po dogovoru mogu razgledati proizvode i uživo.