Umjetnik i kipar Regardt Van Der Meulena živi i radi u Južnoj Africi, točnije Johannesburgu. No, njegove su skulpture od čelika poznate u cijelom svijetu.

Fragmentirane kreacije od čelika, istodobno čvrste, ali i krhke, poigravaju se temama vremena, sjećanja i smrtnosti. Njegovi radovi inspirirani propadanjem, ironične su manifestacije ranjivosti i kratkotrajnosti ljudskog života. Iako izrađeni od materijala trajne čvrstoće i dugovječnosti, ovi se dezintegrirajući oblici čine kao da bi u sekundi mogli nestati, odletjeti, biti odnešeni. Zanimljivo je kako umjetnik teme poput prolaznosti i propadanja prikazuje na tako romantičan, vrlo privlačan umjetnički način.

“Moj rad je nadahnut vremenom, sjećanjem i smrtnošću. Intrigira me, ne samo propadanje ljudskog života, već i erozija naše okoline. Kroz sve faze rođenja, rasta, ploda i smrti prisutan je neizbježan element propadanja i smrtnosti. Ljudi uobičajeno žive s zavedenim osjećajem sigurnosti, iluzijom da je naše okruženje ili civilizacija pouzdano i statično. Često se opasnosti i nasilje trenutnog svijeta u kojem živimo prekidaju i otkriva se iluzija sigurnosti. Skulpture su metafora ne samo za ranjivost nečijeg fizičkog tijela već i za njegovo emocionalno i mentalno stanje. Kao medij koristio sam čelik što je obično povezano s dojmom nepomične čvrstoće. Svaku sam figuru isklesao na način koji stvara predodžbu da su nepotpune, da se tope ili razdvajaju, dekonstruiraju silom iznutra ili izvana.” stoji u izjavi umjetnika Regardt Van Der Meulena.

Više o umjetniku pratite na regardtvandermeulen.com