Prostorna instalacija “Dark Siren” Martine Miholić bazira se na radu Liquid Realities za kojeg je autorica osvojila jednu od nagrada 14. trijenala hrvatskog kiparstva.

U svom recentnom radu, koji će prvi put biti prezentiran u Galeriji MH, autorica objedinjuje dugogodišnje likovno, odnosno vizualno istraživanje otuđenih gradova i oronulog okoliša u kojem ljudska vrsta razasuta u virtualnoj memoriji čini gradove duhova. Prostori koji su se jedan pod utjecajem drugog rastvarali, topili, deformirali i savijali kreirali su distopijske svjetove koji kao da su pod utjecajem kvantne gravitacijske petlje u prostorvremenskoj mreži.

Martina Miholić: Dark Siren

Konačno, autorica kreira ambijent u kojem ipak osjećamo prisutnost mračnog mitološkog bića – sirene, koje je u ujedno zavođenjem opsjeda ali i priziva u prostor. Iako su ovi kreirani svjetovi tužni, mračni i distopijski, oni u svojoj potki poput kakve vremenske kapsule čuvaju neizgubljenu emociju. Izložba je otvorena u Galeriji Matice Hrvatske do 18. travnja.

Martina Miholić diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2004. godine, a 2011. magistrirala na Central Saint Martins College u Londonu. Godine 2006. postaje umjetnička ravnateljica Međunarodnog festivala studentskog kazališta i multimedije Test! koji vodi do 2010. Od te godine do 2012. unutar udruge ULAZ u suradnji s Veleposlanstvom RH u Londonu provodi projekt ”Export – Import”. Godine 2016. s Miom Orsag bila je kustosica 33. salona mladih. Producentica je brojnih kulturnih manifestacija poput Salona mladih, Bijenala slikarstva i drugih. Do sada je sudjelovala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama te na filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu.

Fotografije: Juraj Vuglač