Tvorcima ove serije koja je nedavno premijerno prikazana uspjelo je pokupiti salvu pozitivnih kritika, unatoč tome što imaju veliku konkurenciju u sve popularnijem svijetu teen sitcoma

“Autentična, stvarna i nužna” samo su djelić pohvala kojima obasipaju novi HBO seriju Genera+ion, koja se na ovoj platformi prikazuje četvrtkom. A kako i ne bi kad prva od premijerne tri epizode započinje mladom ženom koja sjedi ispred javnog WC-a u trgovačkom centru, koja viče na svoju prijateljicu jer nikako ne izlazi iz kupaone. Prijateljica bolno izjavi da joj nije dobro, a najednom svjedočimo kako uspaničena djevojka gugla pojam ”kako roditi” i pretražuje WikiHow. Dramatično? Niste još čuli niti pola toga. Likovi su pomalo prgavi, inteligentni, verbaliziraju svoje potrebe, ne daju se smesti, a pratimo ih u različitim životnim izazovima, s različitim osobnostima, problemima, željama i egzistencijalnom krizom. Već prve epizode progovaraju o problemu osjetljivog jezika, pucnjave u školama,  seksualnosti, seksizmu, diskriminaciji, institucijama koje ih ne žele saslušati ili zatvaraju oči. 

Prva epizoda će vam se vjerojatno činiti nenormalnom, no poanta te pete brzine je istovremeno nerazumijevanje ove srednjoškolske generacije, kao i približavanje njihovog svijeta nama – stvarnost ovih mladih ljudi ipak je takva da na sve gledaju strašno apokaliptično, dok se istovremeno, pametni i pronicljivi kakvi jesu, ne usuđuju niti baviti stvarnosti koja uključuje ekonomsku nejednakost, nesigurnost privatnosti na društvenim mrežama, i svih onih ”odraslih stvari”. Naprosto, prezauzeti su pomirivanjem vlastitog unutarnjeg identiteta i onog kojeg pokazuju svijetu. 

Ono što seriju čini ”stvarnom”, unatoč tome što će vam na prvu djelovati potpuno pomahnitalo, definitivno je činjenica da je zajednički kreiraju otac Daniel Barnz i njegova 19-godišnja kći Zelda. Priča o adolescenciji čini se uvijek ”stara kao Biblija”, i upravo je zato Genera+ion ovako aktualna, zastrašujuća i dinamična uvela pomutnju u ovaj klasični narativ – i ne dozvoljava vam da je sagledavate kao da je izolirana od svijeta. Jednostavno, Generacija + želi da ih pozorno pratite.

Foto: Genera+ion