Zagreb je trenutno prepun događanja. Čak i ako odaberete samo šetnju po adventskim lokacijama, neće vam dosaditi.

Za bolje snalaženje kroz Advent u Zagrebu, odabrali smo nekoliko događanja koja vrijedi doživjeti kako biste upotpunili božićnu atmosferu ovih dana.

Adventovo na Katarincu

Najbolji izbor glazbe u gradu podizat će raspoloženje na Katarininom trgu tijekom Adventa, uz mirise kuhanog vina, ukusnih zalogaja s potpisom Brokenships bistroa i slastica s potpisom Petre Jelenić. Večeras je na rasporedu od 19 sati Toumaranke orkestar (Danijel Kadijević / bubnjevi, Luka Čapeta / gitara, Abi Seydi / vokal, konge, tradicionalni afrički bubnjevi, Jakša Perković / bas) koji izvodi autorske skladbe. Njihova je glazba zanimljiv spoj eteričnog i konkretnog, odnosno strukture i spontanih ispada koji svaku izvedbu čine novom i drugačijom.

Advent na Zrinjevcu

Za mnoge najromantičniji zagrebački park – Zrinjevac i ove zime uveseljava atmosferom i koncertima brojne posjetitelje i stvara taj poseban božićni duh. Razlog tome su brojna koncertna zbivanja, a na sam Badnjak u podne na rasporedu je Filmmusicorkestra vol. 2.

Glazba u Oktogonu

Krenete li prečicom od Ilice do Cvjetnog trga ili obrnuto, naći ćete se u predivnom Oktogon prolazu kojeg krasi veličanstvena kupola od vitraja. A prošećete li i ovog Badnjaka očekuje vas koncert.

Advent u ALU

Najatraktivnija ovogodišnja lokacija nudi jako dobar muving i mnoštvo koncerata. Badnja kod Akademije likovnih umjetnosti započinje već u podne s kolektivom Vitamin Disco dok se navečer sprema koncert kao stvoren za blagdanski ugođaj jer u 20 h se na binu penje Abba Real Tribute Band.

Fuliranje

Najuzbudljivije je kod hotela Esplanade gdje se smjestilo Fuliranje, a Badnjak su posebno isplanirali za vas. U petak, 24.12, već od 11 h program započinje najveselijim gradskim Badnjak partijem by Ozren Kanceljak Kanca koji će publiku odvesti na putovanje oko svijeta. U rano poslijepodne uvest će nas uživo Brass Kvintet Schoenkopf, od 14 do 15 h, uz popularne blagdanske melodije, a u 17 h kormilo preuzima DJ Jazzozo i usmjerava ga do 22 h.

vodič kroz advent u zagrebu

Božićna bajka Jasmine Kosanović u Etnografskom muzeju

Bajkovite zimske večeri postat će još čarobnije odlučite li se posjetiti Etnografski muzej. Tamo vas čekaju bijele vile koje simboliziraju pahulje i zimu, maleni crvendaći koji predstavljaju toplinu doma u zimskoj noći te šuma prekrivena snijegom iza čijih borovih grana proviruju promrzle životinjice.

Kad bi igračke pričale…

Igračke su te koje obilježavaju ovogodišnji Advent Zagreb. Super junaci, plišanci, figurice od porculana, drveta ili na baterije, imaginarni svjetovi izrađeni od minijaturnih kockica – igračke su vrlo vjerojatno najbrojniji „stanovnici“ Muzeja prekinutih veza gdje je u tijeku ova zanimljiva izložba.

Retrospektiva čokoladnih poklona

Čokolada je uvijek dobar poklon – svima je omiljena poslastica i ne postoji generacija koja je ne obožava: od mališana koji ne mogu odoljeti ovom slatkom okusu do djedova i baka koji potajno uzmu koji komadić unucima. Zato je posjet Muzeju čokolade itekako dobra ideja za ušuškavanje u božićnu atmosferu.

Advent kod Čudnog Matoša

Na Adventu Kod Čudnog Matoša priprema se nezaboravan dnevni tulum s početkom točno u podne, a traje sve do večernjih sati. Organizatori su pripremili raznoliku ponudu badnjačke hrane (bakalar, hobotnica i sl.), pića i slatkiša, a blagdanske hitove će servirati Dj Denna M. Ovaj ćete tulum pronaći u novom Advent Districtu – dvorištu tvornice Katran gdje su se skupili Caffe de Matoš u najboljem društvu Čudne Šume Bolesne Braće & Marija Petrekovića i ove zime serviraju drugačiji Advent.

Predstava „Obavezan smjer“

U tunelu Grič ovih dana igra Gavellina predstava „Obavezan smjer“, autorski projekt Enesa Vejzovića. Radi se o svojevrsnoj dramskoj instalaciji koju možete doživjeti kroz specifičan prostor tunela.

 

Foto: Advent u ALU (naslovna), Etnografski muzej, Fuliranje/Sandro Sklepić