Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Arheolozi otkrili šminku staru 2000 godina

Arheolozi su nedavno otkrili drevnu trgovinu kozmetikom i nakitom staru tisućama godina koja se nalazi u današnjoj zapadnoj Turskoj.

Stručnjaci su pronašli predmete uključujući bočice parfema i ostatke šminke uključujući sjenila i rumenilo. Smatra se da su šminku koristile Rimljanke prije više od 2000 godina. Pronašli su i razne perlice s ogrlica i ukosnica.

U dućanu su bile bočice parfema i velik broj školjaka kamenica – koje su služile kao spremnik za šminku. Ono što je iznenadilo stručnjake jest da je šminka pronađena na mjestu sadržavala pigmente jarkih boja slične onima u rumenilima i sjenilima koja se danas koriste. Glavne boje koje su pronašli bile su crvena i ružičasta – u 10 različitih nijansi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli BBC News (@bbcnews)

Modna kuća Chloé otkrila tko će naslijediti Gabrielu Hearst

Čekanje je gotovo: modna kuća Chloé objavila je da se dizajnerica Chemena Kamali pridružuje Maisonu kao kreativna direktorica. Uspješna njemačka dizajnerica ima više od dva desetljeća iskustva, uključujući dugi mandat s Chloé. 

Karijeru je započela u Maisonu kao dio tima Phoebe Philo, a kasnije se ponovno pridružila kao direktor dizajna za vrijeme Clare Waight Keller 2013. godine. Nedavno, od 2016. godine, bila je direktor dizajna ready-to wear ženske sekcije kod Anthonyja Vaccarella u Saint Laurentu.

Civili bježe sa sjevera Gaze, Izrael naredio evakuaciju 

Nastavlja se žestoka eskalacija na Bliskom istoku nakon što su iz pojasa Gaze na Izrael ispaljene tisuće raketa, a militanti Hamasa upali u zemlju gdje su oteli i pobili desetke civila. Izrael je odgovorio napadom na Gazu.

SAD i Egipat složili su se privremeno otvoriti granični prijelaz Rafah, kako bi omogućili američkim građanima koji žive u pojasu Gaze da evakuiraju područja bombardiranja. 

Navedeno je da je dogovor postignut u sklopu pregovora između Washingtona i Kaira, u koje su sudjelovali i Izrael i Katar. Izvor u američkom ministarstvu vanjskih poslova rekao je novinama da će prijelaz biti otvoren u subotu između 12 i 17 sat.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres kaže da je “situacija u Gazi dosegla novu opasnu nisku razinu”. “Cijeli teritorij suočava se s krizom vode. Nema struje. Naše osoblje UN-a i naši partneri rade danonoćno kako bi pomogli ljudima u Gazi”, dodao je tijekom kratke konferencije za novinare.

Preminula američka dobitnica Nobela za književnost

Američka pjesnikinja Louise Glueck, ovjenčana Nobelovom nagradom za književnost, umrla je u dobi od 80 godina.

Glueck se smatra jednom od najvećih osoba američkog pjesništva, a dobila je i Nobelovu nagradu 2020. za “svoj nepogrešiv pjesnički glas koji strogom ljepotom individualno iskustvo čini univerzalnim”, prenosi Hina.

Osim toga, Glueck je dobitnica i najuglednijih američkih književnih nagrada, među kojima Pulitzerove nagrade i Nacionalne književne nagrade.

Stockholm će zabraniti automobile na benzin i dizel od 2025. godine

Stockholm je najavio planove da postane prvi veliki glavni grad koji će zabraniti automobile na benzin i dizel u centru grada, u nastojanju da smanji zagađenje i smanji buku.

Od 2025. godine 20 blokova užeg gradskog područja Stockholma, koji se protežu kroz financijske i glavne trgovačke četvrti, bit će ograničeno samo na promet električnih vozila. Odluka o proširenju zone bit će donesena početkom 2025. godine.

Najavljujući plan, Lars Stromgren, gradski dogradonačelnik za promet, rekao je: “Danas zrak u Stockholmu uzrokuje da bebe imaju probleme s plućima, a starije osobe prerano umiru. Moramo eliminirati štetne ispušne plinove iz benzinskih i dizel automobila. Zato uvodimo najambicioznije područje s niskim emisijama dosad.”

Brojni su gradovi uveli – ili uvode – programe za rješavanje problema onečišćenja zraka, ali Stockholm ide dalje od većine. Pariz, Atena i Madrid zabranili su samo dizelske automobile, a London ima sustav naplate koji pokriva motore s izgaranjem koji najviše zagađuju okoliš.

Afganistan pogodio drugi potres u nekoliko dana

Još jedan potres pogodio je zapadni Afganistan, samo nekoliko dana nakon što su dva velika potresa u istoj regiji usmrtila više od 1000 ljudi.

Novi potres magnitude 6,3 dogodio se u srijedu, 28 km sjeverno od Herata, ubivši najmanje jednu osobu. Više od 100 ozlijeđeno je i prebačeno u bolnicu, rekli su zdravstveni dužnosnici.

Unicef je rekao da su više od 90 posto onih koji su poginuli u ovotjednim potresima u Afganistanu bile žene i djeca.

Guverner pokrajine Herat rekao je da je pričinjena značajna šteta. Mnogi telefonski i električni vodovi su u prekidu. Agencije za pružanje humanitarne pomoći priopćile su da postoji i nestašica deka, hrane i drugih potrepština.

Miu Miu zauzima prvo mjesto na Lystovoj ljestvici najpopularnijih marki 

Pretekavši svoju sestrinsku marku Prada, Miu Miu je postala marka broj jedan u Lyst Hottest Brands Indexu za treći kvartal. Ferragamo je također napredovao, došavši po prvi put među 20 najboljih marki.

Prema podacima koje je prikupila trgovačka platforma London-brd, pretraživanja za Miu Miu porasla su 16 posto u tromjesečju. Kardigan od kašmira s logom brenda proglašen je drugim najpopularnijim proizvodom s pretraživanjem od 44 posto.

Dabrovi ponovno u Italiji nakon 500 godina

Kako prenosi Hina, dabrovi su se vratili u Italiju nakon 500 godina izbivanja zbog pretjeranog lova i uništavanja njegovih staništa. Znanstvenici kažu da postoje i nove populacije velikih, poluvodenih glodavaca koje se šire u južnijim regijama nakon njihova nedozvoljenog puštanja u prirodu u središnjoj Italiji.

“Veliki dijelovi Italije pogodni su za stabilizaciju populacije dabrova i dok se čini da su sjeverne populacije izoliranije, u središnjoj Italiji pronašli smo veći potencijal za širenje”, rekao je voditelj istraživanja Mattia Falaschi sa sveučilišta u Milanu.

Prisutnost dabrova može smanjiti rizik zbog ublažavanja intenziteta poplava, međutim, također može uzrokovati štetu na usjevima i infrastrukturi kao što su umjetni kanali, ceste i mostovi, što dovodi do sukoba ljudi i divljih životinja.

U tim će područjima biti potreban poseban nadzor uz preventivne mjere kao što su ograđivanje i isušivanje močvarnih područja gdje bi kolonije dabrova mogle predstavljati prijetnju infrastrukturi.