Period iza nas, ali i period u kojem jesmo, na jako je puno načina obilježio naše živote. Zato su se na tržištu pojavile dvije slikovnice koje će pokušati približiti djeci neke teške životne trenutke, kako bi mogli razumijeti vlastite emocije

Mnogi od nas su se osjećali na trenutke potpuno izgubljeno u ovih proteklih godinu i pol. Tragedija za tragedijom, šok za šokom, strah od potresa, strah od bolesti, strah za bližnje. Strah se isprepleo sa svakodnevicom i evoluirao kod mnogih u anksioznost i emocije van kontrole. Ako smo mi, odrasli, svjesni situacije i sa sposobnošću, koliko tolikog, razumijevanja posljedica i reperkusija nekih događa, bili pretvoreni u klupka nervoze i stresa, zamislite tek kako je najmlađima koji osjećaju svoje i emocije oko sebe, ali ih nekad ne mogu smjestiti u jasne okvire. Zato je važno približiti im događanja na njima jasan način, a za to će dobro doći ove dvije slikovnice koje vam mogu dati platformu za razgovor o nekim teškim životnim iskustvima. 

Slikovnica Kapetan Ivo u lovu na dugu

Novinarka Marija Pajić i dizajnerica Anamarija Asanović, udružile snage i stvorile prekrasnu slikovnicu koju će zavoljeti svaki mališan, ali i roditelj. Čovjek nije svjestan svoje snage dok ne naiđe na strah i neizvjesnost, jer najčešće su teže životne situacije okidač koji kada sve ono loše prođe, iznjedri nešto čemu se nismo nadali. To je jako dobro na svojoj koži osjetila Marija Pajić, dugogodišnja televizijska novinarka i kolumnistica. Njezina trudnoća bila je pravi životni izazov. Sama u bolnici usred pandemije. Osjećaji koji tada prožimaju majku, nezamislivi su. Ali, nakon kiše izađe duga, ona najljepših boja. Upravo je maleni lav Ivo, najljepša duga koju su roditelji mogli zamisliti. Sretan i zdrav dječak koji svakodnevno unosi radost i čija su snaga i borbenost, ali kako Marija kaže i tvrdoglavost, učinili da nastane slikovnica – „Kapetan Ivo u lovu na dugu“.

Mother and a small premature born baby

„Prvi put u životu, ja sam u bolnici. Doktori kažu – prognoze su loše. Ako se rodiš, rodit ćeš se prerano, nespojivo sa životom. Vani pandemija, ja sama sa svojim košmarom u glavi guglam može li preživjeti beba s 500 grama. Gdje god gledam, fotografije sretnih trudnica, baby showera, otkrivanja spola, kupovanja kolica. Sve ono što sam ja htjela tebi, a nisam ti mogla dat. Onda sam okrenula ploču i počela vjerovati da će Ivo bit jednako tvrdoglav kao njegova mama. I bila sam u pravu! Gledati ga kako raste iz dana u dan, sjetiti se kako je bilo držati bebu od 1600g i uživati u ovom ludom majčinskom putovanju s njim je nešto najbolje ikada“ – poručuje Marija.

Marija Pajic - foto Danijel Galic

Splitska modna dizajnerica – Anamarija Asanović, zaslužna je za divne ilustracije bez kojih slikovnica ne bi bila ono što je danas. „Svakom crtežu sam pristupila u potpunosti, trebalo je tu dosta ukomponirati, možda nekome nebitnih, ali meni vrlo bitnih stvari! Moja kći Zorka je oduševljena i presretna što je u priči i što sam radila na ovoj slikovnici. Naime, u priči se pojavljuje gusarica Zorka koja spasi kapetana Ivu. Sada moram crtati svakog njezinog prijatelja kao gusara.” dodaje Anamarija.

Anamarija Asanovic - foto Katarina Radonic

Slikovnicu prati i glazbena podloga koju potpisuje Sonja Dundić, kojoj je ovo također prvi izlet u glazbene vode. Autorske pjesme Kapetan Ivo u lovu na dugu, Gusarica Zorka i Tik-Tok, nastale su u splitskom studiju Darija Marunčića. Mogu se poslušati na službenom Youtube kanalu „Kapetan Ivo u lovu na dugu“, a članovi benda Trio Gušt – Želimir Dundić Dundo, Rade Konstantinović i Gordan Šegvić – Šegva, otpjevali su back vokale.

Kako je maleni Ivo beba palčić, dio ostvarenih prihoda od prodaje slikovnice, donirat će se Klubu roditelja nedonošćadi „Palčići“. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece te je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću, izuzetno niska.

Slikovnicu Kapetan Ivo u lovu na dugu, u izdanju poznatog izdavača slikovnica Begen, možete pronaći diljem Hrvatske u knjižarama Hoću knjigu, Školskoj knjizi, Znanju i Tisak Media, kao i na webshopu www.begen.hr

Slikovnica Priča o Petrinji

Slikovnica Tomislava Škrljca Priča o Petrinji, obogaćena ilustracijama četrnaest umjetnika, objavljena je u izdanju Školske knjige, a sav prihod od prodaje bit će uplaćen na račun I. osnovne škole Petrinja koja je teško stradala u razornome potresu. Nastojeći pridonijeti lavini dobrote koju su 29. prosinca 2020. pokrenuli hrvatski građani, Tomislav Škrljac je napisao priču za djecu o tom ranjenom gradu, a zamislio ju je kao slikovnicu s ilustracijama različitih ilustratora. U njoj je opisao najvažnije dijelove petrinjske povijesti, istaknuo znamenitosti grada i predanost tradiciji. S idejom o toj jedinstvenoj slikovnici, čijom bi se prodajom pomoglo u obnovi jedne petrinjske osnovne škole, javio se Školskoj knjizi i pokrenuo humanitarni projekt u kojem su se svi sudionici odrekli honorara u korist djece iz Petrinje. 

Tomislava Škrljca Priča o Petrinji slikovnica

Slikovnicu su ilustrirali Branka Hollingsworth Nara, Maksim Šimić, Dubravko Mataković, Josip Sršen, Robert Solanović, Dario Kukić, Darko Macan, Ivana Guljašević Kuman, Frano Petruša, Stjepan Bartolić, Niko Barun, Filip Andronik, Goran Sudžuka i Tomislav Škrljac. Školska knjiga ponudila je iskustvo, znanje i financijsku pomoć u pripremi, tisku i prodaji slikovnice.  Još dok je pisao tekst, Tomislav Škrljac bio je svjestan toga da će put do slikovnice predugo trajati bude li je ilustrirao sâm. Zatražio je pomoć svojih kolega ilustratora a oni su se odmah odazvali pozivu iako mnoge nije osobno poznavao, otkriva autor slikovnice. 

Priča o Petrinji posebna je po mnogočemu, pa i po tome što ju je ilustriralo čak četrnaest ilustratora iz svih dijelova Hrvatske i gost iz Bosne i Hercegovine. Nastala je iz ljubavi jednog čovjeka prema gradu iz kojeg potječe, a ujedinila je umjetnike i ljude dobre volje koji su imali samo jednu želju – pomoći djeci toga lijepoga grada koji je teško stradao u potresu, napominje Snježana Marić, suurednica slikovnice uz Tomislava Škrljca.  

Slikovnica se može nabaviti u webshopu i u knjižarama Školske knjige, a njezina je cijena simboličnih 50 kuna. Sav prihod od prodaje namijenjen je I. osnovnoj školi Petrinja. Riječ je o školi koja je najviše stradala u potresu i označena je crvenom naljepnicom. 

Foto: Martina Pašić, Katarina Radonić, Danijel Galić, Zoran Jelača