Špageti, penne, fusilli, farfalle, ravioli… kroz vijuge svih ovih oblika tjestenina tkaju se priče o ljubavi prema hrskavoj teksturi, bogatim umacima i skladu okusa kojemu malo tko može odoljeti.

Ako do sada niste imali dovoljno razloga da se prepustite ovoj čarobnoj kuhinjskoj simfoniji, znanost sada stoji uz nas. Otkriveno je da tjestenina nije samo hrana za tijelo, već i čarobna formula koja nas čini sretnijima. Da, dobro ste pročitali.

Naime, znanstveno je dokazano da tjestenina ima pozitivan učinak na naše raspoloženje, pretvarajući običan obrok u pravu malu eksploziju sreće. 

Prema nedavnom istraživanju Behavioral & Brain Lab-a na talijanskom Slobodnom sveučilištu za jezike i komunikacije IULM, tjestenina ne samo da nas tješi na emocionalnoj razini, već ima i dublje neurofiziološke učinke koji poboljšavaju naše opće blagostanje. 

Jedenje tjestenine, kaže profesor Vincenzo Russo, aktivira snažno emocionalno-kognitivno stanje, a usporedivo je s doživljajem glazbe ili gledanjem omiljenog sporta. Okus tjestenine budi pozitivna sjećanja i emocije, stvarajući tako nevjerojatno ugodno iskustvo.

U istraživanju je otkriveno da čak 76 posto sudionika doživljava povećanje sreće tijekom konzumacije tjestenine, dok je 40 posto istaknulo tjesteninu kao posebno ugodnu hranu. Znanost podržava ove subjektivne dojmove, ukazujući na to da složeni ugljikohidrati u tjestenini potiču lučenje endorfina. Ti endorfini pomažu u apsorpciji triptofana i vitamina B, prisutnih u tjestenini, koji dalje doprinose regulaciji raspoloženja i opuštanju mišića, potičući proizvodnju serotonina.

Dakle, ne samo da tjestenina zadovoljava naše nepce, već i doslovno hrani našu sreću iznutra. Tako da sljedeći put kada sjednete za stol sa zdjelicom tjestenine, znajte da ne jedete samo obrok, već malu dozu čiste radosti.

I kao da nam je uopće potrebno više razloga da uživamo u ovoj ukusnoj namirnici!

Foto: Pexels