Ako se i vi osjećate kao da samo čitate loše novosti, evo nekoliko vijesti na hrpi kako bi vam zadnji dan vikenda bio optimističniji i da se smanji osjećaj kako ništa ne činimo za sutrašnjicu

Studentice osječkog fakulteta moći će koristiti besplatne uloške

Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi, dok više od 10 posto građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale, pokazuje objavljeno istraživanje Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

menstrualno siromaštvo

To isto istraživanje potaknulo je razgovore o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj te čak i neke promjene. Tako je i Studentski zbor Ekonomskog fakulteta u Osijeku osmislio i provodi zanimljivu akciju. Naime, planiraju inicijativu opskrbljivanja ženskih toaleta higijenskim ulošcima, a paralelno s tim provodit će istraživanje i nekoliko edukacija o ovoj temi. ”

Kako kažu u izjavi, žele pokazati kako se kvaliteta studiranja ne može svoditi samo na ocjene i kolokvije, nego je taj pojam puno širi. Vrlo hvalevrijedan projekt koji će, vjerujemo, potaknuti i ostale institucije na akciju. Još jedan dokaz koliko je važno djelovati na lokalnoj situaciji, ako se već na razini države ne mijenja ništa.

Godina tigra obilježava povećanje populacije tigrova prvi put u 12 godina

Prvi dan veljače označio je početak lunarne Nove godine koju predstavlja tigar. Dobrotvorna udruga za zaštitu životinja World Wildlife Fund priopćila je da se populacija tigrova posebno povećala u cijelom svijetu od 2010. godine, prethodne godine tigra, zahvaljujući cilju koji je postavilo 13 zemalja u području tigra da udvostruči broj ovih velikih mačaka u divljini.

“Samit tigrova 2010. pokrenuo je niz inicijativa za očuvanje tigrova bez presedana”, rekao je Stuart Chapman, voditelj Tiger Summita, čije je prvo izdanje održano u St. Petersburgu u vrijeme kada je populacija bila najniža, s 3200 jedinki u divljini.

Unatoč pozitivnim rezultatima, WWF je naglasio da je potrebno više kako bi se zajamčila njihova zaštita, posebno u jugoistočnoj Aziji i na ruskom Dalekom istoku, gdje tigrovima još uvijek prijeti izumiranje zbog krivolova i gubitka staništa. Iako se broj divljih tigrova povećava u cijelom svijetu, njihov je raspon dodatno smanjen i tigrovi su sada ograničeni na manje od 5 % svog povijesnog raspona. U Maleziji se populacija naglo smanjila, a vrsta će sada vjerojatno izumrijeti u Kambodži, Laosu i Vijetnamu, gdje su životinje ozbiljno ugrožene lovom i zamkama.

Na više od tisuću četvornih metara i četiri kata, uređuje se dom za startupovce u Splitu

Na adresi Ruđera Boškovića 25, u splitskom kotaru Split 3, uredit će se prostor namijenjen inovativnim industrijama, odnosno IT-jevcima. Investicija je procijenjena na 1,8 milijuna kuna, a sve se događa u sklopu projekta ‘ICT županija’.

ICT županija, splitski startup centar

Zgrada je zamišljena kao županijski inovativno-inkubacijski centar informacijskih i komunikacijskih tehnologija te bi bio prostor za mlade tvrtke, dvorane za sastanke, coworking prostor za digiralne nomade… Ukratko, sve ono što treba IT-jevcima za neometani rad.

Osim toga, u planu je “ugurati” i dvoranu za vježbanje, tuševe, skladišni prostor, informatičke učionice, cafe bar te lounge prostor.