Prototip stanice za čišćenje oceana, koji potpisuje slovačka dizajnerica Lenka Petráková, prošle je godine osvojio najvažniju nagradu na međunarodnom arhitektonskom natječaju za projekte koji predstavljaju kreativna rješenja za očuvanje okoliša.

Nazvana “Osmi kontinent”, plutajuća stanica dizajnirana je da riješi jedan od najvažnijih svjetskih problema kada govorimo globalnom zagađenju – plastični otpad iz oceana. Morski otpad trenutno pokriva površinu od približno 1,6 milijuna četvornih metara u sjevernom Tihom oceanu – poznatom kao Velika pacifička gomila smeća – koji bi se, kako Petráková sugerira, mogao smatrati osmim kontinentom svijeta. Ovom futurističnom projektu prošle godine francuska Zaklada Jacques Rougerie dodijelila je Grand Prix na području arhitekture i inovacija. Ovom nagradom žele potaknuti održivu vizionarsku suradnju između znanstvenika i dizajnera.

Prototip slovačke dizajnerice sastoji se od međusobno povezanih zgrada u obliku latica koje stoje na platformi te rade na prikupljanju plastičnih ostataka s vodene površine i pretvaraju ga u materijal koji se može reciklirati. U sklopu građevine se nalazi i istraživački i obrazovni centar koji proučava i prikazuje morsko okruženje, staklenik u kojem se biljke uzgajaju hidroponskim uzgojem, metoda za uzgoj biljaka bez tla samo uz upotrebu vode, i odjeli gdje istraživači imaju uvjete za život i boravak. Petrákova je zamislila stanicu kao samodostatnu i prilagodljivu koja se koristi oceanskim uvjetima za održavanje. Zgrade su dizajnirane da propuste vjetar kroz stanicu, čineći je otpornom na jake oceanske udare vjetra. Također, stanice imaju sisteme za skupljanje vode navodnjavanje, a iskorištavaju plimnu i sunčevu energiju.

“Iako je to još uvijek neizgrađeni projekt, kao što je rekao Jules Verne, sve što jedan čovjek može zamisliti, drugi mogu ostvariti. I vjerujem da je danas vrijeme da zamislimo čišću, ekološki održiviju budućnost i načine kako to postići tehničkim, arhitektonskim i umjetničkim kreacijama, kako bismo ih mogli graditi za svoju i za bolja sutra u svijetu”, rekla je dizajnerica Petráková ovim povodom.

Foto: Screenshot