Umjetničko djelo koje potpisuje Banksy uklonjeno je sa zgrade u Nottinghamu i prodano kolekcionaru, pišu svjetski mediji.

Freska na kojoj je prikazana djevojčica kako se igra hula-hop s biciklističkom gumom pojavila se u listopadu prošle godine na Aveniji Rothesay u Nottinghamu, a da se radi o originalu potvrdili sui putem službenog Banksyjevog Instagram profila. Ovih je dana viđena akcija “skidanja” opeke preko kojih se nalazi slika djevojčice te je u potpunosti uklonjena sa zida zajedno s komadima opeke. U takvom je obliku predana kolekcionaru, vlasniku galerije Johnu Brandleru koji je rekao za BBC da je za umjetnički komad platio “šesteroznamenkastom svotom”, a na ovaj način ju je želio sačuvati od propadanja i oštećenja te izložiti u sklopu galerije.

Stanovnik iz četvrti Dan Golstein rekao je da su radnici “bušili zid” u ranim satima, a tada je viđeno kako se umjetničko djelo utovaruje u stražnji dio kombija. Gospodin Brandler rekao je da su radnici bili dio “vrlo specijalizirane tvrtke” koja je i prije uklanjala umjetnost Banksyja. Rad “hula-hop djevojčice” sada je na putu za Škotsku gdje će biti restauriran.

Foto: Reuters