“Ne dirajte eksponate”. Tu i tamo, podsjetimo se zašto su ti znakovi još uvijek potrebni u galerijama diljem svijeta.

Ljubitelji umjetnosti u Miamiju gledali su užasnuto u četvrtak navečer, kada je posjetiteljica slučajno srušila na tlo skulpturu američkog pop umjetnika Jeffa Koonsa vrijednu 42.000 dolara. Eksponat – jedan od Koonsovih kultnih pasa – razbio se u sitne krhotine, a osoblje galerije jedino što je moglo jest pomesti i baciti u smeće.

Nesreća se dogodila tijekom ekskluzivne večeri otvaranja Art Wynwooda, sajma suvremene umjetnosti koji se svake godine održava u Miamiju na Floridi, samo za VIP osobe.

Lokalni umjetnik Stephen Gamson rekao je za Miami Herald da se divio skulpturi, kada ju je “starija žena” lupnula, srušivši je s pijedestala. Isprva su se svi pitali je li to dio nekog performansa, ali se ubrzo shvatilo da se to zaista dogodilo.

Srećom po posjetiteljicu, djelo je bilo pokriveno osiguranjem, rekla je Bénédicte Caluch, kustosica galerije Bel-Air Fine Art koja predstavlja skulpturu. Dodala je da je žena koja je napravila štetu, a koja je ostala neimenovana, inače poznata kolekcionarka umjetnina.

No s obzirom na to da je ograničen broj ovih skulptura, ipak postoji netko koga će ova vijesti razveseliti – kolekcionare čijim je djelima Jeffa Koonsa, upravo porasla vrijednost! Možda smo gutali previše Agatha Christie romana, ali tko zna, možda je to bio i čitavo vrijeme gospođin plan!