Najpoznatija banana na svijetu, ona uklopljena u rad naziva „Comedian“, talijanskog umjetnika Maurizia Cattelana, ponovno je u fokusu javnosti.

Naime, južnokorejski student umjetnosti pojeo je bananu koja je bila dio spomenute umjetničke instalacije, rekavši da je “gladan” nakon što je preskočio doručak.

Umjetničko djelo “Comedian”, dio je Cattelanove izložbe “WE”, a sastojalo se od zrele banane zalijepljene ljepljivom trakom za zid u Muzeju umjetnosti Leeum u Seulu. Nakon što je pojeo bananu, student pod imenom Noh Huyn-soo zalijepio je koru natrag na zid. Incident koji je trajao više od minute snimio je prijatelj studenta Noha. Kako je izvijestio lokalni južnokorejski medij KBS News, Muzej je kasnije na isto mjesto postavio novu bananu, izvijestili su lokalni mediji. Izložena banana navodno se mijenja svaka dva ili tri dana. Na YouTube videu koji je objavio KBS News vidi se kako Noh skida bananu sa zida, a nakon „doručka“ koru vraća na zid ispod ljepljive trake, čime postavlja novi kontekst umjetničke intervencije na umjetničku intervenciju. Za lokalne je medije student izjavio: „”Oštećenje umjetničkog djela također se može smatrati umjetničkim djelom, mislio sam da bi to bilo zanimljivo… Nije li tamo zalijepljeno da bi se pojelo?”

Kada mi je rečeno za incident, autor Maurizio Cattelan je rekao kako uopće nema problem s činom. Ovo nije prvi put da je posjetitelj izložbe pojeo banane korištene za Cattelanov rad.

Godine 2019. umjetnik David Datuna izveo je performans izvukavši bananu sa zida nakon što je umjetničko djelo prodano za 120.000 dolara na poznatom umjetničkom sajmu Art Basel u Miamiju. Banana je i tada brzo zamijenjena. Aktualna izložba “WE” može se razgledati do 16. srpnja 2023. u Muzeju umjetnosti Leeum u Seulu.

Foto: Getty Images, screenshot