Četvrtak ujutro. Zagreb je i dalje poprilično siv, ali uzbuđen jer je na svakom koraku u pripremi Advent. Uskoro će sve blistati od lampica, a grad će biti glasan od druženja i smijeha. To nam je zapravo i najljepši dio Adventa.

Penjemo se tim starim zagrebačkim stubištem prema vrhu zgrade na adresi Krvavi most 2 jer tamo se nalazi Mini Show Off, najljepši i najšarmantniji showroom u gradu, ako nas pitate. Taman se prisjećamo kako je prošlog prosinca bilo fantastično kod njih; hrpa odličnih malih brendova, gosti iz Srbije i regije, puno druženja i smijeha, i pravo otkriće kada se radi o kupovini jedinstvenih modnih komada za drage vam ljude, ili pak sebe, jer mi to zaslužujemo. Cure iz kolektiva Mini Show Off nedavno su proslavile prvih godinu dana na ovoj novoj adresi i kažu da im je i dalje prekrasno „dolaziti na posao“, raditi u ovakvom malom raznovrsnom ženskom kolektivu u divnom zagrebačkom potkrovlju te da ponovno pripremaju prodajna druženja ovog prosinca s dragim prijateljima i novim brendovima iz regije.

Mini Show Off je modni i dizajn studio, a sastoji se od nekoliko brendova koji udruženo rade već dugi niz godina. U samim počecima tu su bile Ana i Iva, dizajnerice nakita i torbi, koje su od trenutka kada su shvatile da dijele istu estetiku, ljubav prema etnologiji, umjetnosti, bojama, teksturama materijala i starinama, jednostavno odlučile da spoj njihovih uradaka čini cjelinu i osnovale brend Mini Industry. U maloj rozoj kućici s preslatkim vrtom, u Medulićevoj ulici, začela se ideja da se stvori platforma za dizajnere i kreativce koji bi se ujedinili i jednom mjesečno prezentirali svoj rad i uživo komunicirali s kupcima i ljubiteljima unikatnih komada odjeće i asesoara“ govore mi cure o svojim počecima još u Medulićevoj te nastavljaju „Mini Show Off se tako kontinuirano održavao i okupljao mnoga imena hrvatske i regionalne scene. Na jedan, od milja zvani ‘Minić’, je svratila Sanja iz brenda Sitolab, zaljubila se u ideju i prostor te postala pridruženi član. Svojom kreativnom energijom i genijalnim radovima izvrsno se uklopila u priču. S vremenom, našoj obitelji se pridružila i Tajana s brendom EmmaBo koja je unijela dašak Afrike i Japana, savršeno nas nadopunjavajući“.

Iva, Ana i Sanja

Tako je nastao osnovni postav za današnji aktivni MSO tim. U ljeto 2021. sele na novu već spomenutu adresu, u šarmantni stan u stoljetnoj zgradi koji postaje njihov novi izložbeni prostor, ali i radni, izdvojen od izložbenog, gdje u miru izrađuju svoje komade, svaka za svoj brend. Ove su nas zime baš nedavno razveselile i novostima. Nakon godinu dana rada u novom prostoru MSO tim je odlučio proširiti svoj kolektiv i postao je bogatiji za tri nova brenda – Ayelen, Marinski Heartmades i Eltier studio.

U osnovi svi naši okupljeni brendovi su različitih stilskih izričaja, ali vole i njeguju spoj nespojivog, nude eklektičan modni stil, i u konačnici, žele pokazati da je moda igra bez granica, spontano spajajući materijale, uzorke, boje….“ govore mi cure kako su se spojile u ovako skladan kolektiv, i odmah mi pada pitanje na pamet kako uopće ovoliko zanimljivih žena funkcionira na okupu. „Ovakav jedan ženski kolektiv izvrsno funkcionira, nadopunjuje se i inspirira međusobno, naravno jer dijelimo iste ciljeve, želje i strast. Svaki dan je ispunjen razgovorom uz kavu, s puno smijeha i novih ideja. Obožavamo organizirati naša mjesečna druženja s gostujućim dizajnerima i to nam definitivno ostaje kao jedan od dugoročnih planova, uz, naravno, rad na novim kolekcijama“.

Upoznajte Mini Show Off tim kroz brendove:

Mini Industry definitivno vodi boho priču na domaćoj modnoj sceni. Ana izrađuje fantastične bogate šarene ogrlice, Iva se pak bavi izradom unikatnih torbi i modnih komada koje definitivno nećete vidjeti nigdje drugdje. Obje su inspirirane etnologijom, umjetnošću, bojama, a niti jedan od njihovih komada ne nastaje dvaput.

Rad Sanje Stojković već dugo pratimo kroz njezin modni brend Sitolab za koji sama dizajnira printeve te ih primjenjuje tehnikom sitotiska na torbe, košulje, balonere i divne kimono ogrtače koji se rasprodaju u sekundi. Otkrila nam je da joj se to dogodilo i s linijom balonera koju je lansirala nedavno, a koji su krojeni prema univerzalnom oversized modelu i idealni za svaki dan. Kaže da za prosinac priprema nove modele koji bi se itekako mogli svidjeti ljubiteljicama ovog brenda.

Iza imena Emma Bo krije se Tajana, prvenstveno plesačica u duši koja je pola svoga života poklonila argentinskom tangu i putovanjima. Oduvijek je voljela šivati i nosti oversized “ogrtače” pa je tako i kimono zaštitni znak Emme Bo. Svi komadi su unikatni i izrađeni od originalnih japanskih ili afričkih tkanina. Budući da voli eklektični stil, boje i ponekad spojiti nespojive uzorke, budite spremni na komade koji neće proći neprimijećeno. I tako, kad ne šiva, ona pleše ili putuje, i obrnuto. „Obožavam raditi u Mini Show Off kolektivu, zapravo niti ne osjećam da radim – dani su prožeti s puno smijeha, dobre glazbe, podrške i inspiracije.

Dizajnerica Ines Bašić je Eltier pokrenula u travnju 2022. godine. Eltier je brend spore mode koji naglasak stavlja na individualan pristup klijentici. U znaku spore i održive mode, godišnje radi tri kolekcije, a komadi iz kolekcija se pretežito naručuju za izradu po mjeri te si tako klijentice osiguravaju stilsku unikatnost koja nadilazi trendove. Mogli bismo ga opisati kao spoj bajki i stvarnosti, ukrašen elegantnom ženstvenosti.

Kada sam vidjela da žene Mini Show Off kolektiva, za koji znam još iz Medulićeve, traže dizajnere za ulazak u showroom na Krvavom mostu, jednom od najstarijih zagrebačkih simbola grada, nije bilo druge opcije nego javiti se na oglas i nadati se da će me primiti. Beskrajno sam im zahvalna i veselim se svemu što ćemo zajedno stvarati, svim kavama s pogledom na katedralu, i na kraju svega, obogaćivanju društva i kulture grada za još jedno dizajnersko mjesto stvaranja i okupljanja.

Marinski studio smješten je u okolici Rijeke te se bavi dizajnom i izradom unikatnih predmeta od keramike. Od modela do finalnog proizvoda, sve se radi ručno, koristeći pritom različite tehnike izrade – 3d modeliranje, lijevanje, izrada na lončarskom kolu. Vječitu inspiraciju Marina pronalazi u prirodi i lijepim uspomenama iz djetinjstva. Predmeti su sanjivog karaktera te odišu finoćom i elegancijom.

Mini Show Off tim je vrijedan mali tim s kojim je uvijek bilo lijepo surađivati. Iz želje za novim iskustvima, direktnom komunikacijom s kupcima, kao mjestu stvaranja i razmjene ideja, pristupili smo malom vrijednom mini timu. Tu su vrijednosti ručnog rada na prvom mjestu i u tome se svi slažemo.

Nakit brenda Ayelen potpisuje Martina Tompić s kojom smo vas upoznali već ovdje kada smo s njom poveli razgovor o malim i održivim serijama njezinog nakita. Ova magistra ekonomije s diplomom dizajnera interijera, odlučila se baviti umijećem metalurgije, što je očito bila dobra ideja za našu malu hrvatsku scenu nakita. „Sama ručno izrađujem sve rukotvorine i nakit i prije svega u malim serijama. Stvarajući mnoge unikatne komade želim podržati ‘’zelenu’’ i “sporu modu” s naglaskom na kvalitetu i dugovječnost svakog komada. Trudim se uvijek reciklirati ostatak materijala te ga upotrijebiti za nove komade. U izradi nakita koristim samo provjerene i kvalitetne kristale te poludrago kamenje jer vjerujem da su živi i da nose moćnu energiju. Metalurgija zahtjeva puno znanja i konstantnog istraživanja, nadograđivanja, niz koraka, tehnika i procesa koje prolazi svaki komad od početka do finalnog proizvoda. Izrada nekih komada traje i po par dana.

Ove subote, 18.11., od 11 do 18 sati, pripremaju svoje omiljeno modno druženje s gostima, a u posjet im dolazi Ira, vlasnica galerije Moje More iz Rovinja te donosi sve za uređenje doma poput ručnika, jastuka, posteljine i keramike, a uz nju je tu i Vinka s uokvirenim grafikama neodoljivog kolorita. Za modni traper ovaj mjesec pobrinula se Tatya. Više o ovom događanju pratite ovdje i budite spremni na druženje s njima i u prosincu kada im dolaze već poznati jako dobri brendovi iz Srbije. Kažu da su već svi povezani u jednu veliku obitelj i baš zato se njihova blagdanska druženja s nestrpljenjem očekuju.

Foto: Ernest Mazarekić