Martina Tompić je mlada dizajnerica koja je, iako tek prije dvije godine, oformila vrlo uspješan hrvatski brend nakita pod imenom Ayelen. Ručno izrađeni komadi od raznih kovina, inspirirani divljom prirodom, nekim davnim vremenima i indijanskom kulturom, zaštitni su znak brenda. Inače ime “Ayelen” na Mapuche jeziku znači “sreća”, a upravo se tako i Martina osjeća kada izrađuje svoje suvremene komade.

Po struci sam magistra ekonomije s diplomom dizajnera interijera. Cijeli život iz mene izvire kreativnost i neukrotiva želja za stvaranjem. Još od malena se iz hobija bavim raznim stilovima dizajna i redizajna odjeće te modnih dodataka, a u metalurgiju sam se zaljubila 2018. i odlučila se u potpunosti posvetiti tom umjetničkom izražaju. Trenutno sam dizajnerica koja stoji iza imena Ayelen. Sama ručno izrađujem sve rukotvorine i nakit i prije svega u malim serijama. Stvarajući mnoge unikatne komade želim podržati ‘’zelenu’’ i “sporu modu” s naglaskom na kvalitetu i dugovječnost svakog komada.

I baš ovaj detalj “spora moda” i briga za okoliš često male brendove poput ovog izdvaja iz mase.

Trudim se uvijek reciklirati ostatak materijala te ga upotrijebiti za nove komade. U izradi nakita koristim samo provjerene i kvalitetne kristale te poludrago kamenje jer vjerujem da su živi i da nose moćnu energiju. Metalurgija zahtjeva puno znanja i konstantnog istraživanja, nadograđivanja, niz koraka, tehnika i procesa koje prolazi svaki komad od početka do finalnog proizvoda. Izrada nekih komada traje i po par dana. Zadnjih godinu dana, metalurgija odnosno izrada nakita i kreacija od metala, moj su primarni posao i iznimno sam zahvalna jer napokon živim svoj san te radim posao koji volim cijelim svojim bićem.

Zašto Ayelen i tko je zapravo Ayelen žena?

Ayelen – zato što mi se jako sviđa to ime i prati me već par godina. Značenje imena je “sreća” ili “čistoća”, a dolazi od naroda Mapuche. Ime Mapuche inače znači narod zemlje. Najveća inspiracija su mi oduvijek Indijanci, drevna plemena i njihove kulture te divlja priroda. Ayelen kreacije namijenjene su ženama koje vole jedinstvene, unikatne komade, ali i onima koje vole jednostavnost na drugačiji način. Ayelen ženu zamišljam kao ženu divljeg duha, koja sanjari i ne boji se biti drugačija, ima potrebu za avanturom i istraživanjem, poštuje prirodu i umjetničke je duše.

Ako se ponovno vratimo na formulaciju “spora moda’” zanimalo nas je koliko često Martina izrađuje nove kolekcije odnosno pojedine komade nakita?

Svaki dan stvaram i radim! Iskreno, baš puno radim! Moja svakodnevica je najčešće vezana samo uz posao i spavanje, nema blagdana ili vikenda. Imam neki plan u glavi pa dok to sve ne posložim, bit će tako. Biti sam svoj šef je izazovno, nije lako, ali se nadam da će se isplatiti! U stvaranju volim biti spontana i ne opterećivati se pravilima kao npr. pojmom ”kolekcija” proljeće/ljeto, jesen/zima, to za mene ne postoji! Radim onako kako mi dođe inspiracija, a često i sanjam neki dizajn. Ponekad nešto izradim i mjesecima unaprijed, ali ne fotkam i ne objavim odmah. Uz spontanost stvaranja, ipak volim biti organizirana te imati neki poslovni plan, tako da kad radim, uvijek razmišljam i o strategijama, marketingu, novom dizajnu, što popraviti, što naučiti novo, kako eksperimentirati, promišljam o suradnjama i slično.

Često imam dojam da mi mozak ne prestaje razmišljati o poslu od 0 do 24, sedam dana u tjednu. Možda sam i malo previše ”opsjednuta” poslom, ali vjerujem da će me mnogi koji rade posao za deset osoba i razumjeti. Jer ti su u mojoj koži s obzirom na to da iza brenda Ayelen stojim samo ja. Većinu kreacija sama fotkam, najčešće na sebi i uvijek u potrazi za zanimljivim lokacijama. Također obrađujem fotke, radim objave na društvenim mrežama, odgovaram na stotine upita, sve sama ručno izrađujem, pakiram, šaljem, a do nedavno sam bila bez knjigovođe. Nadalje, nabavljam materijale iz cijelog svijeta, satima ili danima pretražujem kristale, a uz sve to neprestano učim i isprobavam nove tehnike izrade. Učim i o marketingu, poslovanju, promjenama na tržištu, kako držati balans između potreba i mojih želja, uglavnom puno je tu posla za jednu osobu. Često je vrlo izazovno sve to držati pod kontrolom i boriti se sa stresom, naročito kad ono što radite volite najviše na svijetu, cijelim srcem i dušom!

I baš zato što je unatoč količini posla, ipak zadovoljna vlasnica svog brenda, a time i svoga vremena, zanimalo nas je kakvi su joj bili poduzetnički počeci?

Za ulazak u poslovne vode puno mi je pomogla udruga Oaza i projekt “Most prema uspjehu”. Oni pomažu mladim ljudima da ostvare svoje želje i strasti u poduzetničkom smislu. Preko njih sam saznala i za Plavi ured koji iskreno preporučujem svima koji se osjećaju pomalo izgubljeno ili ne znaju od kuda krenuti, ali i svima vama koji već imate neko poduzetničko znanje pa ga želite proširiti, a uz sve to upoznat ćete divne i zanimljive ljude. Doista je neophodno u današnjem ubrzanom svijetu, uz ogromnu konkurenciju prisutnu u svakoj struci, znati i pomalo od svega što je izvan onog primarnog što radite!

Jako je važno osnovno znanje marketinga, poduzetništva, kako komunicirati s kupcem, kako samoga sebe predstaviti, kako prezentirati i na kraju krajeva prodati svoj proizvod ili uslugu! I sve se to doista može – potrebno je mnogo rada i truda, ali se na kraju krajeva, vjerujem isplati!

Živimo u svijetu tehnologija i zbilja nam je lako doći do svih bitnih informacija, više nego ikada i pogotovo onih koje nismo učili u školi. Trebalo bi iskoristiti sve alate, naročito one besplatne kao što su YouTube, društvene mreže, online knjige… Otkad znam za sebe, znala sam da ću jednog dana raditi ono što volim i biti sam svoj šef!

A kako ju je zatekla ova ekonomska kriza uoči pandemije virusa, Martina nam je otkrila: Trenutna situacija s virusom mi je otežala posao u smislu slanja pošiljki diljem svijeta jer je sve stopirano. Nabavka materijala je jako neizvjesna jer mnoge narudžbe čekam i po dva mjeseca za što je inače trebalo oko dva tjedna, ali imam sreće jer su moji klijenti strpljivi i puni razumijevanja. Posao i dalje ide, malo sporije, ali ide, na čemu sam jako zahvalna! Žao mi je gledati kako ova situacija globalno utječe na sve i kako smo svi povezani. Nadam se da će mnogi naučiti iz ovoga svega i pozitivne lekcije, kao što sam ja. Trudim se podupirati lokalno, domaće i hrvatsko te scenu ručne izrade već godinama, a ne samo sada, u ovom teškom razdoblju.

Za kraj, kada je uopće najbolja prilika za nakit?

Ma vjerujem da je svaki dan dobra prilika za nakit! Ovisno o tome kako se osjećamo, nekad se želimo srediti i nabacati na sebe sve kaj imamo, a nekad težimo jednostavnosti pa je super i takav minimalni dodatak. Mislim da se i s godinama malo mijenja naš ukus, stil pa tako i nakit. Otkad ga izrađujem, moram priznati da ga i više nosim jer, naravno, mogu izradim točno ono što zamislim, što možda nikad prije nisam mogla pronaći i kupiti. Osim žena, radila sam i za mušku publiku jer i oni vole nakit!

Nakit Ayelen moguće je naručiti putem društvenih mreža Facebook i Instagram, a web stranica je trenutno u izradi i bit će gotova vrlo brzo, kako nam je Martina otkrila kojačesto sudjeluje na raznim sajmovima gdje je moguće nakit isprobati uživo. No, kako su trenutno takva događanja odgođena, nakit je moguće naručiti online. Martina radi i po narudžbi tako da joj se uvijek možete javiti s vlastitim idejama.