Maja Subotić Šušak i Katarina Zlatec dobro su poznato ime na našoj društvenoj, kreativnoj i umjetničkoj sceni. Vjerujemo da nije bilo dizajnera interijera, arhitekta, ugostitelja, pa ni mladenke ili mladoženje kojima je barem jednom njihova imena, ili još bolje – njihov brend Samonikla, zapeo za oko. A ako i jest, sigurno samo na tome nije sve ostalo.

Samonikla ima novu adresu!

Ove dvije kreativke, naime, stoje iza brenda Samonikla, jednog jako pametnog i održivog koncepta ukrašavanja prostora samoniklim biljem. Samonikla je posvećena ekološkom, održivom i lokalnom, a bilje redovito same beru. Obje su završile vizualne komunikacije na zagrebačkom studiju dizajna. Maja se bavi dizajnom, scenografijom, a jedna je od osnivačica Paprat kolektiva i Živog ateljea u Ilici. Katarina pak uživa u fotografiji i bavi se snimanjem, a obje su zaljubljene u bilje odmalena. Kao dobre prijateljice i suradnice pokrenule su već spomenuti projekt jedinstvene cvjećarnice Samonikla. Prije dvije i pol godine, u kasno proljeće 2021. otvorile su svoju cvjećarnu u blizini Kvaternikovog trga u Zagrebu, a sada se sele u novi prostor koji za javnost otvaraju danas! Nova adresa je Metalčeva 1.

Adresa je nova, no princip rada ostaje isti. Novi prostor, kao i stari, je njihov atelje za rad, ovdje sigurno ne možemo očekivati definirano radno vrijeme, već se sa Samoniklom nalazite po dogovoru. No taj dogovor ćete htjeti “utefteriti” jer ovo nije klasična cvjećarna; njihova lepeza djelovanja je od umjetnosti do obrtničkog rada, često surađuju s umjetnicima na raznim projektima u vidu dizajna, osmišljavanja i realizacije scenografija, fotografija i sl. Na otvorenju danas Samonikla će predstaviti i suradnju s umjetnicima i dizajnerima, Frankom Tretinjak i Hrvojem Živčićem, a moći ćete kupiti i njihove potpisane i limitirane radove.

Samonikla se proširila za jednu osobu , osim Zvjezdane Pletikosa koja je zadužena za plastenik, atelje Samonikla sada dijeli i s Mijom Anđelo. Sve u svemu, ovo je nova adresa za sve one kojima treba dobra doza kreativnosti, inspiracije i ljepote!

Fotografije:  Jelena Janković