Nona Gaprindashvili kaže da izjava kako se ‘nikada nije suočila s muškarcima’ nije istinita te da je grubo omalovažava. Još jedan primjer kako se ispisuje povijest žena

Sovjetska šahovska prvakinja Nona Gaprindashvili tuži Netflix za 5 milijuna dolara zbog jedne rečenice u vrlo popularnoj seriji “Damin gambit”. Naime, izrekli su kako “nikada nije igrala protiv muškaraca”, te nazvala tu tvrdnju “grubo seksističkom i omalovažavajućom”.

Tužbom, podnesenom u četvrtak na saveznom okružnom sudu u Los Angelesu, pokušava se postići pravda u izmišljenom izvještaju o Beth Harmon, koju glumi Anya Taylor-Joy, koja putuje u Moskvu na niz šahovskih utakmica protiv sovjetskih prvaka.

U posljednjoj epizodi serije jedan lik kaže: “Elizabeth Harmon uopće nije važna igračica po njihovim mjerilima. Jedina neobična stvar kod nje je njezin spol. Čak ni to nije jedinstveno u Rusiji. Tu je Nona Gaprindashvili, ali ona je svjetska prvakinja i nikada se nije suočila s muškarcima.” I tu su uspjeli pogriješiti ne jednom, već dvaput. Gaprindashvili je, naime, Gruzijka.Gaprindashvili, koji sada ima 80 godina i živi u Tbilisiju u Gruziji, suočila se ne s jednim, već s 59 muškaraca, uključujući 28 u jednom istovremenom meču, kao i 10 velemajstora. Dapače, jedine fotografije koje smo mi o njezinoj karijeri i uspjeli pronaći bile su one kada se suočavala s muškarcima. “Pokušavali su napraviti izmišljenu Harmon koja je utabala put drugim ženama, dok sam u stvarnosti ja već prokrčila put i nadahnula generacije”, rekla je Gaprindashvili u intervjuu za New York Times. “To je ironično.”

Nona sada traži odštetu za narušen ugled i ponižavanje pred milijunskom publikom (točnije, seriju je pogledalo preko 60 milijuna kućanstava). U priopćenju koji je objavio The Guardian, Netflix je rekao kako “ima izuzetno poštovanje prema gospođi Gaprindashvili i njezinoj karijeri, ali vjerujemo da ova tvrdnja nema nikakvu vrijednost” i da će energično braniti slučaj.

Iako ostaje za razmisliti zašto možda nisu u nekom trenutku kreirali seriju po ovoj fascinantnoj šahistici, mnogi su izrazili podršku Noni te smatraju da im spominjanje nje u takvom kontekstu uistinu nije trebalo. Neovisno o tome kako će završiti ova tužba na sudu, ovo je pravi primjer kako se ispisuje povijest o ženama – “Damin gambit” zaista djeluje kao fikcija koja u stvarnosti ne drži vodu, unatoč tome što je pozitivno da takav lik uopće postoji. Korak po korak, čini se.

 

Foto: Stanley Sherman /Hulton Archive via Getty Images