Njihove svijeće pružaju interesantnu igru svjetla i sjene kad je svijeća zapaljena dok istovremeno mogu služiti kao samostalni komad dekora i bez da ih se zapali. I baš na toj granici skulpture i funkcije nalazi se svijeća s potpisom ovog brenda.

UP Candle Design je brend dizajnerskih ekoloških skulpturalnih svijeća od prirodnog sojinog i repičinog voska proizvedenih specifičnom kombinacijom modernih tehnologija i tradicionalnih tehnika. Kreativni tim iza brenda je bračni par iz Kastava u okolici Rijeke-Margarita i Juriša Puratić.

“Ideja je nastala u periodu kada smo postali roditelji koji ćemo pamtiti kao jedan od najljepših, ali i najtežih s obzirom na to da je u isto vrijeme Juriša ostao bez posla. Strah od nesigurnosti pretočili smo u kreativnost. Polako se počela formirati ideja o pokretanju vlastitog posla koji bi integrirao segmente u kojima smo oboje uživali i kroz koje smo se mogli prepustiti stvaralaštvu – 3D tehnologiju, dizajn i modeliranje. Volimo svijeće i njihovu simboliku – one su integralni dio ljudske civilizacije i svijesti koje vežemo uz razne duhovne i kulturalne rituale. Utjelovljuju toplinu, duhovnost te pozivaju na refleksiju i relaksaciju” govori mi bračni par Juratić koji je mekoću i suptilnost voska prepoznao kao idealnu za stvaranje apstraktnih, ali i skulpturalnih formi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UP Candle Design (@upcandledesign)

Trenutna kolekcija sastoji se od 10 modela koji se mogu vidjeti na njihovom web-shopu, ali u pripremi imaju i nove ideje kroz koje će se igrati s nekim drugačijim oblicima i konceptima.

“Roditeljstvo nas je ponukalo da re-evaluiramo vrijednosti i način života iz čega je proizašla ideja o stvaranju ekološkog proizvoda koji osim funkcionalne, posjeduje estetsku i meditativnu dimenziju. Proizvod koji pruža korisniku/kupcu mogućnost sudjelovanja u pozitivnoj promjeni kroz kupovinu lokalnih, ručno proizvedenih proizvoda”.

up candle design

Naučili su me i da prirodni vosak sporije gori i zdraviji je u odnosu na parafinski dok se uporabom prirodnih, pamučnih fitilja smanjuje crni dim pri gorenju, a time i potencijalno negativan utjecaj na okoliš.

“Priroda je naša vječna inspiracija pa tako i naši modeli manifestiraju organske, ali i geometrijske apstraktne oblike u kojima pored postojeće, promatrač nalazi vlastitu, sebi svojstvenu interpretaciju. Živimo u prekrasnom Kastvu omeđeni šumom s jedne i pogledom na Kvarner s druge strane. U takvom okruženju teško je ostati ravnodušan i ne razviti duboko poštovanje prema velebnosti i veličanstvenosti prirodnog organizma i ekosistema kojeg smo i sami dio. Kroz simboliku forme, proizvodne materijale i način proizvodnje nadamo se promicati održivost, ekologiju, svjesnost i uključivost.”

up candle design

I kako kažu, većina svijeća na tržištu proizvedena je u masovnoj proizvodnji od parafinskog voska ili raznih mješavina sa sintetičkim aditivima koje imaju negativan utjecaj na zdravlje.

“Naše svijeće lijevamo i obrađujemo ručno po narudžbi od prirodnih voskova soje i repice koji sporije gore, biorazgradive su i ne otpuštaju štetne spojeve. U svijećama koristimo 100 % pamučne fitilje kojima se smanjuje crni dim pri gorenju, a time i utjecaj na okoliš. Proces izrade odvija se u nekoliko faza: dizajniranje, prototipiranje, izrada kalupa, lijevanje svijeća/voska i završna obrada. Modele dizajniramo u software-u za 3D modeliranje koje je potrebno optimizirati za 3D printanje. Nakon što je 3D printer isprintao model, isti je potrebno obraditi kao i dizajnirati kućišta za lijevanje silikonskih kalupa po pripremljenom prototipu. Dobiveni silikonski kalup se čisti i priprema za lijevanje voska na točno određenoj temperaturi. Uporaba prirodnog voska implicira dobro poznavanje i specifični “know-how” proizvodnog materijala koji je nestabilniji od sintetičkih vrsta.

up candle design

Kalupi se zatim stavljaju u dekompresijsku komoru kako bi se izbjeglo stvaranje raznih nepravilnosti na svijeći uzrokovanih fizikom lijevanja. Nakon cca 6 sati svijeća se oprezno vadi iz kalupa te završno obrađuje modelarskim i drugim specijaliziranim tradicionalnim alatima.”

Proizvodnjom ekoloških svijeća po narudžbi, u manjim količinama, stavljaju naglasak na masovnu proizvodnju koja usprkos svojim benefitima (niže cijene i dostupnost robe /proizvoda) dugoročno nije održiva ponajviše zbog svog direktnog devastirajućeg utjecaja na okoliš i posredno na nas. Danas više nego ikada kupac ima izbor i mogućnost svojim odlukama utjecati na strukturu industrije i tržišta, a podrška malim prozivođačima, čija je strast za proizvodom prije svega inspirativna, ima za cilj pomaknuti tržište u nekom boljem smjeru.

up candle design

“Uživamo u kreativnom procesu. Stvaranjem nečeg opipljivog uz istovremeno “poliranje” vještina potrebnih da bi se finalni produkt utjelovio, poznavanjem prirode materijala koji obrađujemo nadilazimo vlastite granice i pronalazimo centar, smisao i bolju verziju sebe.”

I baš zato je ovo jedan poseban domaći brend o kojem možete saznati više putem Instagrama i Facebook te njihovog weba upcandledesign.com.