Obožavamo kada neki umjetnički, društveni i aktivistički projekt zaživi u svakodnevici! Iako je ljeto gotovo i debelo smo zagazili u jesen, to ne znači da se za sljedeće ne bi smjeli dobro pripremiti!

Ručnik za plažu

Umjetničko istraživački projekt Jadranska obala, raj za odmor i obranu ispituje fenomene vojne i turističke urbanizacije kao i njihov utjecaj na Jadransku obalu i život lokalnog stanovništva. Kroz intervjue, arhivska istraživanja, video snimke, te posebno razvijene i u toku istraživanja nanovo iscrtavane karte, projekt nastoji povezati prošlost i sadašnjost, službene informacije i priče pojedinaca. Šest turističko–vojnih lokacija izabrano je za detaljno istraživanje.

U vremenskom razdoblju definiranom kao “modernizam” Jadranska obala bivše Jugoslavije prolazi kroz velike transformacije. Uspon (masovnog) turizma ostavio je snažan trag koji karakterizira područje do danas. Manje je poznato da je u isto vrijeme i na istom području instalirana i važna vojna obrambena linija. U strogoj tajnosti duž kopnene i otočne obale izgrađen je velik broj vojnih objekata namijenjenih zaštiti nesvrstane države od potencijalnog napada.

Morska obala je opće dobro. Opće dobro je svačije dobro.

Projekt “Kolektivne utopije poslijeratnog modernizma: Jadranska obala kao raj za odmor i obranu” kooperacija je između Antonie Dika (Institut za arhitekturu i urbanizam, Sveučilište za umjetnost i dizajn Linz) i Anamarije Batista (Institut za teoriju umjetnosti i kulturne studije, Akademija likovnih umjetnosti Beč). Projekt je podržan od Austrijskog fonda za znanost: FWF Peek AR 482-G24 i TCS 114-G.

Kustosice Anamarija Batista i Antonia Dika su realizirale izložbu “Pogled u daljinu: Odmor i obrana na Jadranskoj obali” koja je bila otvorena za javnost od 20. lipnja do 1. rujna ove godine u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. I na opće oduševljenje javnosti popratna komercijalna, reklamna roba, tzv. merch, bili su i ručnici za plažu sa znakovitom i jako važnom porukom.

U okviru izložbe “Pogled u daljinu: Odmor i obrana na Jadranskoj obali” u Historijskom Muzeju BiH u Sarajevu izradile su ručnik za plažu koji upućuje na ugroženost slobodnog pristupa moru i obali. Radi velikog interesa za ručnike, potaknutog gorućom problematikom izmjene hrvatskog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, odlučile su tiskati još nekoliko ručnika za prodaju. Troškovi produkcije i transporta iznose 28 € po ručniku, te prodajom ne stvaraju dobit. Kako do ručnika, saznajte na linku. Mi smo svoje naručili!

Fotografije: leisureanddefence.org