Osim što su sjajan glumački par, Rooney Mara i Joaquin Phoenix ne prestaju oduševljavati svojim aktivizmom.

Mara i Phoenix su udružili snage s redateljem filma “Cowspiracy”, Keeganom Kuhnom i nagrađivanim redateljem Alexom Lockwoodom, kako bi producirali film “The End of Medicine”. Radi se o dugometražnom dokumentarnom filmu posvećenom zoonozama koje prijete zdravlju i životu čitave ljudske populacije. Zoonoze su grupa zaraznih bolesti koje su zajedničke ljudima i pojedinim životinjama, a prenose se prirodnim putem sa životinja na ljude i obratno. Za postojanje zoonoza zna se već dugi niz stoljeća, a do danas ih je opisano preko dvjesto različitih vrsta.

Dokumentarac se započeo snimati u listopadu 2019., nekoliko mjeseci prije nego što je Covid-19 zauzeo naslove u svim medijima. Uključuje intervjue s nekim od vodećih svjetskih znanstvenika čija istraživanja i svjedočenja zaključuju da je stanje u javnom zdravstvu s kojim se trenutno suočavamo alarmantno i daleko od kraja.

Prevenciji novih virusa, uključujući Covid-19, prethodile su smrtonosne epidemije svinjske i ptičje gripe, infekcije MRSA, organizmi otporni na više lijekova te mnoštvo bolesti koje se prenose hranom. Sve ove činjenice moguće je pratiti unatrag kroz zastrašujuću industriju ubijanja životinja zbog mesa.

“Nadamo se da je “The End of Medicine” otvoreni poziv na akciju te da će aktivirati iskru spremnosti za promjenom naših navika. Nauka je nepobitna. Suvremena poljoprivreda životinja i dalje će nam biti bolesna ako ne promijenimo radikalno svoj način konzumacije”, poručili Mara i Phoenix u zajedničkoj izjavi ovim povodom.

 

 Foto: Getty Images