Na Netflixu se ovih dana počeo prikazivati fantastičan dokumentarac “My Octopus Teacher”. Evo zašto bi se trebao naći na vašoj listi “filmova koje trebati pogledati više od jedanput”.

Proslavljeni snimatelj odnosno redatelj dokumentraca o prirodi, Craig Foster, započeo je 2010. s hobijem slobodnog ronjenja, i to u divljim nepredvidljivim oceanskim područjima Western Cape u južnoj Africi. Tada je još bio iscrpljen od tzv. burnouta te bolesti nadbubrežne žčijezde i vapio je za radikalnom promjenom, za koju nije bio siguran u kakvom će obliku stići. I stigla je u obliku jajolikog mekanog glavonošca – hobotnice. Njihov prvi susret dogodio se pod morem, a ona je bila skrivena ispod gomile napuštenih školjaka. Toliko ga se dojmila da ju je odlučio posjećivati svakog dana. Njihovi susreti pod morem i prijateljstvo koje se razvilo između dvije vrste rezultiralo je divnim Netflixovim dokumentarcem “My Octopus Teacher”, kronike jednogodišnjeg odnosa između čovjeka i glavnonošca.

Ovako dirljiv i “ljudski emotivan” dokumentarac o odnosu čovjeka i životinje u moru još nismo vidjeli. Autor filma je razvio jedinstven odnos sa životinjom, gotovo ljudski isprepleten igrom nepovjerenja koje postupno prelazi u povjerenje. Neobičan i dotad za njega nepoznat način povezivanja s hobotnicom promijenit će mu pogled na svijet i život.

Ovo je doista nevjerojatan i vrlo emotivan filmski prikaz čovjeka i životinje koji nas podsjeća koliko bismo trebali poštovati prirodu. Svakako naša preporuka za pogledati.

Foto: Netflix screenshot