Desetljećima je ribarsko mjesto José Ignacio, nešto više od 30 km istočno od popularnog urugvajskog ljetovališta Punta del Este, bilo dobro čuvana tajna. Bio je cijenjen zbog svoje prirodne jednostavnosti; niska arhitektura, netaknute plaže i neobična umjetnička zajednica.

Posljednje dvije godine, prekrasne fotografije i priče lokalnih stanovnika ovog urugvajskog gradića obilaze brojne svjetske travel magazine i medije. Razlog tome je turistička scena koja raste i koju sve više osnažuju sjajna dizajnerska mjesta, mali hoteli, simpatični restorani… Među tim vijestima, za oko nam je posebno zapela Rizoma koja se nalazi 700 metara od plaže i četiri minute od centra gradića José Ignacio. Isprva samo knjižara, postepeno se ovo mjesto pretvorilo u jedinstveni spoj hotela, caffea, galerije i studija za keramiku, uz postojeću impresivnu knjižaru s preko 15.000 naslova svjetske književnosti. Mjesto je to koje nosi zanimljiv i susretljiv koncept, a sve to skupa nalazi se u impresivnoj kući koju je projektirao argentinski arhitekt Diego Montero. Ovaj obiteljski projekt zamišljen je davno, a svoje otvorenje finalizirao je krajem 2020. Iza ove lijepe i tople turističke priče stoji bračni par Eduardo Ballester i Marcela Jacob. Oboje su veliki ljubitelji knjiga, a ona je uz to i umjetnica čiji se radovi mogu vidjeti izloženi u galeriji.

rizoma

rizoma

Rizoma

Kad su otvorili 2020. otvorili Rizomu, oboje su zamislili da će uglavnom prodavati jednostavno štivo „za uz kavu“, ali potražnja ih je zatekla nespremne. Različiti zahtjevi bili su “veliko iznenađenje”, kažu, jer sve više ljudi radi na daljinu pa su tako postupno doseljavali u Urugvaj, dok se Urugvajci stalno vraćaju na duge vikende. Ovo malo mjesto postalo je traženo za odmor i rad, a time je i potražnja za mjestima ovakvog tipa narasla. S obzirom na početnu ideju sezonskom rada, Rizoma je sada otvorena kroz cijelu godinu zahvaljujući rastućoj potražnji.

Rizoma

Rizoma

Uz knjižaru i caffe-restoran, tu je i hotel koji je svega nekoliko koraka udaljen, a kapacitet je ograničen na četiri sobe. Namještaj je izrađen od autohtonih materijala ove zemlje, a osmišljen je kako bi svakom gostu pomogao uživati u okolišu i prirodnom bogatstvu krajolika.

Rizoma

Rizoma

Jelovnik restorana sastavljen je od svježih namirnica i odlikuje se jednostavnošću. Nude se doručak, ručak i međuobroci. Za vrijeme ručka jelovnik se svakodnevno mijenja, a u poslijepodnevnim satima nude i međuobroke po povratku s plaže. Ako vas ikada put nanese u Urugvaj, imajte na umu da ovo maleno ribarsko mjesto vrijedi istražiti pri čemu ćete pronaći ovakve ugodne lifestyle oaze.

Rizoma

Rizoma

Rizoma

Rizoma

Rizoma

Rizoma

Foto: rizomalajuanita.com