Retinoidi su cijenjeni sastojci za njegu kože, no oko njih postoji hrpa dezinformacija. Primjerice, možda ste čuli da se retinol ne smije koristiti tijekom ljeta jer – iritacija je najmanje zlo koje vas može zadesiti. Iako je ovo rašireni mit, to je jednostavno to – mit. Istina je da se retinol može koristiti i ljeti, ali trik je u tome da ga koristite pravilno kako biste izbjegli neželjene nuspojave.

Retinoidi su derivati ​​vitamina A koji se pretvaraju u retinoičnu kiselinu za uporabu u preparatima za njegu kože. Često ćete vidjeti da se retinoidi i retinol koriste naizmjenično. To je zato što je retinoid krovni pojam koji se odnosi na retinoide, koji su jake tvari koje se izdaju na recept, i retinol, koji se koristi bez recepta. Ovaj sve popularniji sastojak toliko je dominantan da se primjerice ova krema teško nabavlja. O tome je li hype oko njega dostojan, razgovarali smo sa stručnjakinjama, a sad vam želimo dati par savjeta kad i kako ga nositi. 

Retinoidi poboljšavaju teksturu kože potičući obnovu stanica i smanjujući bore stimulirajući proizvodnju kolagena. Najjači među njima, poput tretinoina, dostupni su samo na recept. Retinol je manje jak oblik retinoida i nalazi se u široko rasprostranjenoj kozmetici bez recepta.

Kako koristiti retinol tijekom ljeta?

Dobra vijest: retinol se definitivno može koristiti tijekom ljeta i to svakodnevno. Učestalost primjene retinola ili retinoida tijekom ljeta ne treba nužno mijenjati osim ako postoji značajna osjetljivost na korištene retinoide – kažu dermatolozi. No imajte na umu da  korištenje retinola morate dozirati polako, postupno i pratiti promjene na koži. Kremu počnite nanositi jednom svake dvije ili tri noći i to obavezno nakon što prođe 30 minuta umivanja. Nakon što se upije, nanesite preko njega hidratantnu kremu.

Ako želite koristiti retinol ljeti, morate pripaziti na ostale sastojke u kozmetici te dobro poznavati svoj tip kože i svoje probleme. Sastojke poput AHA, hidrokinona i kojične kiseline ljeti baš i nije preporučljivo kombinirati s retinolom jer se koža vrlo lako zacrveni i iziritira. Isto vrijedi i za tamnije tonove kože, koji mogu biti skloniji hiperpigmentaciji. A ako osjetite suhoću, ljuštenje kože, smanjite učestalost korištenja retinola.

Obavezno nosite kremu sa SPF-om

Retinol čini kožu osjetljivom na sunce, stoga kremu za sunčanje uvijek nanesite ujutro. Ili čak možete nanijeti kremu za sunčanje s retinolom kao sastojkom (da, to postoji). Na licu biste trebali koristiti najmanje SPF 30, a najbolje bi bilo da to bude čisti SPF. Istodobno, važno je zapamtiti da jedno nanošenje ujutro nije dovoljno – kremu za sunčanje morate nanositi svakih nekoliko sati. Kada koristite retinol ljeti, svakako ga nanesite isključivo kao dio svoje noćne beauty rutine. Vaša dnevna rutina njege kože trebala bi uključivati ​​kremu za sunčanje svako jutro, čak i kad ne planirate biti vani kako biste izbjegli rizik čak i od neplaniranog prekomjernog izlaganja suncu.

Kako liječiti iritaciju izazvanu retinolom

Ako osjetite bilo kakvu iritaciju poput crvenila ili ljuštenja, odmah prestanite koristiti retinoide. Uzmite pauzu od retinola najmanje tjedan dana. Ako se koža nastavi ljuštiti, otiđite liječniku jer je potrebno uključiti steroide niske koncentracije.

Foto: Unsplash