Nakon Guitar bara o kojem smo nedavno pisali, Split je bogatiji za još jedno kul mjesto – a riječ je o boutique restoranu koji se nalazi u kvartu Trstenik na adresi Ulica Dinka Šimunovića 14a

Ukoliko ste gledali hrvatski film “Tereza 37”, mogli ste vidjeti upravo kadrove ulice gdje se nalazi restoran Bòme, čija atraktivna socijalističko-modernistička arhitektura dodatno naglašava psihološka previranja glavnog lika (Lana Barić). 

No u ovom slučaju, možemo slobodno reći da nakon posjeta restoranu Bòme čija jela potpisuje poznati splitski chef Mario Omrčen, nećete imati nikakvih dvojbi oko toga hoćete li se onamo ponovno vratiti.
A bilo slučajno ili ne, tome u prilog govori i prepoznatljivi (i meni najdraži) trstenički natpis kojeg ne nemoguće ne uočiti – “Smisao.”
Iznad njega vidite more, i onda pogledate šarenu fasadu ovog restorana i uzviknete – “Bòme!”. 

Mario Omrčen

Ovaj naziv koji se referira na lokalnu varijantu riječi “bogme”, chef Mario i njegova partnerica Franciska odabrali su nakon što su shvatili da nema niti jednog drugog restorana s ovim imenom, a ponajviše jer su kod svakog gosta htjeli izazvati reakciju koju implicira ova upečatljiva poštapalica u svakodnevnom govoru. 

Restoran Bome_interijer

Trstenik 21000

Iako otvaranje restorana izvan stroge gradske jezgre definitivno dokazuje da je trend društveno-kulturne revitalizacije gradskih četvrti sve izraženiji recentnih godina (u tom kontekstu smo pisali o kreativnom kulturnom hubu “Prostor” koji se nalazi u kvartu Spinut), zanimalo nas je kako su se vlasnici odvažili na riskantni potez otvaranja vlastitog restorana u Splitu – gradu čija je gastronomska scena orijentirana uglavnom na turiste u obruču Dioklecijanove palače.
Naime, iza Marija Omrčena je 13 godina rada u renomiranim splitskim restoranima kao što su Radisson Blu Split, Mazgoon, Brasserie on 7 i Artičok gdje je pet godina imao ulogu glavnog chefa. 

“Nakon dvije godine razmišljanja, mislim da je bilo pravo vrijeme za otvaranje nečeg svog. A kako centar grada ima toliko restorana koji se nalaze jedan do drugog, ostatak grada zapravo ne postoji. Stoga smo otvorili restoran na Trsteniku kako bi kreirali neku novu priču i približili ljudima tradicionalne okuse u modernom izdanju i obroke u slijedovima.” 

Restoran Bome_hrana

Naime, forte njihove ponude je definitivno opcija gastro-eno iskustva od pet slijedova koja će biti dostupna tijekom cijele godine, kao glavni adut za privlačenje lokalaca – a mijenjat će se ovisno o sezonskim namirnicama i novim vinima prema selekciju njihovog iskusnog sommeliera. 

Boje hrane kao kulinarska filozofija

Na meniju restorana itekako se reflektira Marijevo dugogodišnje iskustvo i entuzijazam prema hrani. “Pristupanje jelu je u prvom redu razmišljanje o namirnici – gdje ona raste, u koje godišnja doba, kakve je boje i kakvog okusa. U većini slučajeva kuham po bojama i onda te boje sparim u okus. Sve je smišljeno prema gostu, posebno ako se radi o slijedovima jer treba paziti kako će se prethodno jelo odraziti na ono iduće. Mora postojati nekakav slijed događaja u večeri i organizmu –  upravo zato sir poslužujemo samo za desert, a ne kao predjelo”. A kako dodaje, ista je stvar i sa vinima, stoga ćete na njihovoj vinskoj karti pronaći više od 60 domaćih i inozemnih etiketa vina. 

Restoran Bome_mesna jela

O neraskidivoj povezanosti između vina i hrane govori i sami koncept izrade menija. Naime promjenjivi menu osmišljen je ovisno o ponudi sezonskih namirnica, a na njemu su jasno naznačeni datumi svakog jela (po uzoru na godine proizvodnje vina) kako bi gosti mogli lakše pratiti što je novo u ponudi ili se prisjetiti jela koja su ranije degustirali.

Restoran Bome_rižot

Vrijedi posebno istaknuti da se u restoranu dosta pažnje posvećuje načinu posluživanja jela pa je tako svaki od dizajnerskih tanjura različit, što reflektira individualni pristup svakom gostu. “Tanjur je jako bitan za izgled jela, osobito na tematskim večerama kada se jede u slijedovima. Ljudi za istim stolom dobiju identično jelo na različitim tanjurima, što ih malo ostavi zatečene. Ali naravno, kako večera odmiče, ja im osobno predstavim cijelu priču i onda shvate poantu.” 

Restoran Bome_hobotnica

Intimni interijer i glazba s potpisom splitskog Adriatic Social Club-a

Iako su za uređenje restorana prvotno angažirali arhitekticu jer su imali mnogo kreativnih ideja ali im je nedostajalo tehničkog znanja da ih transformiraju u 3D format, ovaj par kasnije je na sebe u potpunosti preuzeo dizajn interijera, čime su prostoru dali osobni razigrani pečat. Otvorenu kuhinju, različite materijale eklektičnog handmade namještaja i vibrantne boje nadopunjuje playlista koju je za restoran posebno kreirala ekipa Adriatic Social Club-a.

Restoran Bome_interijer

“Moram priznati da je bilo jako izazovno uređenje interijera, ali uglavnom smo se vodili s tim da nama bude ugodno i lijepo pa će i samim gostima to zapeti za oko. Franciska je od samog početka imala viziju kako bi to sve skupa trebali izgledati.”

Mario Omrčen

A ideja je da unutarnji dio pruža potpunu intimu gostima, dok je u skorom planu otvaranje terase – pri čemu će jedan dio biti “restoranski”, a drugi barski, kao i organiziranje različitih tematskih događanja – čime će ovo mjesto dobiti vibru pravog gastro hang-out odredišta ne samo za rezidente Trstenika, već i drugih susjednih kvartova. 

Restoran Bome_interijer

Što odabrati s menija?

Kada smo pitali chefa Marija za osobnu preporuku svojih najdražih jela, istaknuo je kako su sva jela napravljena s istom ljubavi i okusima koji njemu odgovaraju –  ali ukoliko želite jesti u više slijedova, rado će vam uskočiti u pomoć s prijedlozima jela koji se idealno nadopunjuju.

Restoran Bome_tagliette

No budući da smo imali priliku degustirati nekoliko stvari s menija, definitivno bismo sugerirali tatar od lubina uz kojeg se savršeno slaže pekmez od naranče i bijelog luka te “biseri” od limuna kao touch molekularne gastronomije, tagliette s dimljenim dagnjama, školjkama i morskim šparogama te dekonstruirani tiramisù (a domaći kiseli kruh je isto bio debeli plus). 

Restoran Bome_dekonstruirani tiramisu

A sukladno značenju naziva ovog poznatog talijanskog deserta, “povuci me gore” – upravo se tako i trebate osjećati nakon svakog posjeta restoranu. U oblacima od dobre hrane i vina.  

A više fotografija i informacija o događanjima u restoranu Bòme pratite na njihovom Facebook ili Instagram profilu.


Foto: Bòme, PR