Uz kultne splitske kafiće i barove o kojima smo nedavno pisali, na listu splitskih it-mjesta odsada definitivno dodajemo i Guitar bar koji se nedavno otvorio nasuprot poznatog Đardina, na adresi Zagrebačka ulica 1

Osoba zaslužna za obogaćivanje splitske scene novim kul barom je Marko Matijević, talentirani specijalizant torakalne kirurgije koji u svom glazbenom portfelju ima dvije prestižne nagrade u sviranju električne gitare – na Omiš Guitar Fest-u 2016. i Žuja Guitar Star natjecanju iz 2011. godine.

Guitar bar

“Oduvijek sam želio imati svoj mali bar u kojem ću moći izložiti i svirati sve svoje gitare, a pogotovo otkad smo dobili malu bebu jer mi žena rijetko više dopusti da sviram kod kuće”, kroz smijeh nam otkriva simpatični Marko. Ono što je posebno kod ovog bara u odnosu na ostale u Splitu jest vibra američkih speakeasy barova s live glazbom, koji su bili jako popularni u doba prohibicije. Naime, Marko je bio dva puta u New Yorku te nakon obilaska mnogih jazz klubova istu atmosferu nastojao prenijeti u Split.

Guitar bar

No kako ističe, specifičnost njegovog koncepta leži u tome što je upravo on autor “Priče o gitari” – zanimljive predstave od nekih sat vremena u kojoj korištenjem ukupno deset gitara ispriča i odsvira povijest gitare od njenih najranijih početaka do današnjih dana. “Sve te gitare nalaze se u lokalu, tako da bar ujedno postaje i teatar, a to je nešto čime se ne može pohvaliti puno barova na svijetu. Također, naglasak će biti na glazbi i nastojat ću što češće održavati bilo manje svirkice, bilo “Priču o gitari” za sve ljubitelje dobre glazbe.”

Guitar bar

Šank kao centralni dio interijera

Kako nam priča Marko, jedina stvar koju je unaprijed znao da želi imati u baru je – veliki šank. “Većina ljudi s kojima sam razgovarao nije znala da riječ “bar” na engleskom znači šank. A kada sam našao na njuškalu povoljni rabljeni šank od 5 metara sa istim tolikim rashladom, više nije bilo povratka.” Stoga je splitski ured Z-R-Z, kojeg vode Tanja i Franz Zahra, projekt interijera kreirao na temelju Markovih inicijalnih zamisli o svom idealnom baru, a kod misije “iskrcavanja” šanka ukupne duljine od 7 metara pomogli su mu njegovi suigrači iz malonogometne ekipe Los Mathematicos. 

Guitar bar

A pritom je potrebno napomenuti da površina čitavog prostora iznosi samo 40 kvadratnih metara, tako da vizualno atraktivni zlatni šank dominira cijelim interijerom.
Njegova distinktivna geometrija definitivno će privući svakoga da zauzme svoju poziciju na strateškom mjestu i teleportira se u minula glazbena desetljeća, čemu svakako pridonose dekorativni plakati na zidovima lokala, ali i – viski. 

Guitar bar

Naime, akcent ponude pića Guitar bara je na viskijima, kojih ima preko dvadesetak vrsta. No ujedno pripremaju i desetak vrsta koktela, pri čemu najavljuju i kreiranje signature koktela na temu gitarista i njihovih omiljenih pića, kao i omiljenih koktela pojedinih era. 

Guitar bar_Split

Ovo mi je prvi i posljednji izlet u ugostiteljstvo tako da stvari radim korak po korak, uzimajući u obzir u međuvremenu i povratne informacije od osoblja i gostiju bara”, ističe Marko.

Live svirke subotom

Kako biste osjetili pravu atmosferu Guitar bara, definitivno ga je najbolje posjetiti subotom budući da se tada održavaju večeri gitare – pri čemu se svira upravo na modelima izloženima iza šanka.

Guitar bar_Split

Markov plan je imati “home band” koji bi svirao jednom tjedno, ali također i dovoditi druge izvođače kojima bi zajednički nazivnik bila naravno – gitara. Na repertoaru su pritom Markovi najdraži bendovi i gitaristi kao što su Allman Brothers Band, Grateful Dead, Steely Dan, SRV, Ry Cooder, Hendrix, Scofield i ostali bliži tom “malo prljavijem gitarskom zvuku” umjesto speakeasy jazzu. 

Guitar barGuitar bar_Split

Odgovorno tvrdim, kao poprilično obrazovan jazz muzičar, da je većina hrvatskih jazz bendova neslušljiva. U glazbi mi je najbitnija uvjerljivost izvođača, tako da ću radije slušati primjerice Vucu kako pjeva “Podigla me iz pepela”, nego “vrsne muzičare” kako bez grama žara recikliraju jazz standarde”, ističe Marko. A s kojim žarom se svira u Guitar baru, svakako provjerite sami te u međuvremenu na njihovom Instagram profilu pratite najavu nastupa, tematskih večeri, glazbenih slušaonica, prezentacija pića i ostalih evenata koje imaju u skorom planu.

Jer Guitar bar tek je krenuo sa svirkom u Splitu.

Guitar bar_Split

 

Foto: Heartbeat Pictures