Nakon što smo zadnji put izdvojili tri kultna splitska kafića uz more, ovaj put se prebacujemo na širi gradski centar i naša dva najdraža lokala – Basket i Adriatic Social Club

S obzirom da je gradska jezgra primarno orijentirana turistima te je mnogo starih “birtija” s vremenom konvertirano u restorane, lokalna urbana scena polako se prebacila izvan gabarita Dioklecijanove palače – pogotovo nakon otvaranja Adriatic Social Clubu (zvanog samo i ASC) 2018. godine.

A pritom vrijedi napomenuti da se, sasvim zgodno, ova dva lokala nalaze jedan blizu drugog – a ukoliko ogladnite nakon koje čašice više – tu je i pekara “Prerada” kao klasično utočište za midnight snack (i vrh ovog bermudskog trokuta). 

Adriatic Social Club_Split_interijer

Adriatic Social Club
Lička ul. 5

Nije trebalo proći mnogo vremena da ovaj kul prostor, koji funkcionira kao spoj mediteranskog caffea i modernog metropolitanskog bara, postane jedan od glavnih “it” mjesta u Splitu, unatoč tome što se na prvi pogled ne nalazi na nekoj atraktivnoj lokaciji.

Preko dana odličan je odabir za dobru kavu uz ćakulu ili jednostavno zen moment, čemu pridonosi zanimljivo uređeni interijer u stilu prostranog lofta – s mnoštvo biljaka, lampi prigušenog svjetla, gramofonskih ploča, Bućanovih grafika i knjiga koje prostoru daju toplinu i eklektičnu vibru. 

Adriatic Social Club_majica

Navečer se prostor transformira u mali klub s odličnom glazbom i sound systemom, pri čemu iz vikenda u vikend gostuju različiti domaći i regionalni DJ-evi.
Program za ostatak mjeseca provjerite na njihovoj
Facebook stranici ili Instagram profilu, a mi možemo samo dodati – vidimo se u ASC-u jer smo tamo ka’ doma.  

Basket
Ul. Domovinskog rata 42

Ako ste ikada prolazili autom ulicom Domovinskog rata u Splitu na putu prema strogom centru, sigurno ste zamijetili ekipu koja uz cestu sjedi ispred ovog puba ili stoji na nogama, budući da je ovaj mali lokal s tradicijom od 1973. godine limitiran prostorom. Naime, umjesto klasičnog štekata, Basket ima samo dvije klupe po kojima je postao prepoznatljiv i koje mu daju posebnu draž.

Godinama je Basket bio okupljališta svih profila gostiju koji se ovdje osjećaju kao u dnevnom boravku, od novinara iz obližnje Slobodne dalmacije ili radnika iz tada aktivnih poduzeća, podsjećajući na bar iz serije “Cheers” gdje svatko svakoga zna.
A generalno, nije se mnogo promijenilo od tadašnjih dana – osim što je recentnije njegova gornja etaža malo proširena suptilnim arhitektonskim zahvatom koji se nadovezuje na njegovo originalno uređenje iz 1970-ih. 

Basket_Split_pub

Pristupačne cijene, veliki izbor pivi i opuštena atmosfera glavni su aduti ovog jedinog preostalog originalnog puba u Splitu – a ujedno su tu i održavaju dobre svirke koje se najavljuju na njihovom Instagram profilu.
Ukratko, predobar đir.

Mjesta koja volimo.

 

Foto: Basket / Adriatic Social Club, Instagram