Iako već križamo dane do ljeta i kupanja, proljetni dani ugodnih temperatura najidealniji su za ispijanje kave na suncu – pogotovo ako uhvatite “prvi red do mora” u ovim kultnim splitskim kafićima

U gradu u kojem je većina lokala podlegla turizmu te se stoga na njihovim mjestima sada nalaze uglavnom restorani, apartmani ili ho(s)teli, postoje i dalje konstante old skul splitskog đira – gdje smo išli i gdje idemo, srećom, još uvijek. 

Upravo je to ovaj tris kafića koji izdvajamo u nastavku, svaki u drugom dijelu grada s pogledom na različitu panoramu, ali s istom opuštenom vibrom i dovoljno blizu da “učinite promenadu” uz more od jednog do drugog.
Naravno – “pomalo”. 

Teraca Bamba

Na Matejuški uvijek možete sjesti na zidić i uzeti kavu to-go iz obližnjih kafića (ili pivo iz trafike), ali možete se popeti i do Bambe, ako nastavite ulicom poviše konobe “Fife”.
Iako je nova verzija hotela Ambasador malo blokirala pogled na Zapadnu obalu, to ni najmanje ne ometa taj isti doživljaj zena koji donosi zurenje u plavetnilo s Bambine terace.
Uz “veliku s (h)ladnim”. 

Žbirac

Male su šanse da dosad niste vidjeli neki od TV priloga o piciginu na Bačvicama (božićna klasika). A uz picigin (i pijesak), druga asocijacija na Bačvice je Žbirac – zasigurno jedan od najpoznatijih kafića u Splitu.
Dok sjedite “zavaljeni” na štekatu i “totalno pasivni” gledate igru piciginaša i kako Jadrolinijini trajekti dolaze i odlaze iz splitske luke, u glavi svira što drugo nego “Alles gut” od TBF-a. Samo što nije kolovoz i plaža puna turista, ali jednako se kasnije teško u
stat’.

Mythos 

Što je Žbirac za Bačvice, to je Mythos za Firule. Iako treba napomenuti da se ovdje nalazi i restoran Dvor na čijoj je romantičnoj kaskadnoj terasi također divno uživati na suncu, Mythos ipak ima genijalnu perspektivu na čitavu vizuru uvale od koje je teško odvojiti pogled. I da, ovdje se isto igra picigin, djeca trče bosa po plićaku i pijesku čak i zimi, ljudi sjede na betonskim klupicama i “divane”. 

Mythos kavana_Firule

Drugim riječima, pravi mediteranski ugođaj koji liječi svaki stres (barem privremeno), uz neizbježni uzdah – “ko to more platit”. 

Naslovna fotografija: Mythos, Instagram