Nije nepoznanica da Wes Anderson gaji nostalgičnu ljubav prema putovanjima vlakom – stoga ne iznenađuje njegova kolaboracija s tvrtkom Belmond koja je poznata po luksuznim putovanjima i vlakovima sofisticirane elegancije u ​​art déco ili modernom stilu.

Osim distinktivne estetike u znaku pastelnih paleta boja, o čemu smo recentno pisali u okviru teksta o online platformi Accidentally Wes Anderson, Wesovim filmovima dominira karakteristični osjećaj nostalgije – bilo da je riječ o povratku u vrijeme odrastanja kao što je slučaj s filmovima Moonrise Kingdom i The Royal Tenenbaums, ili glorificiranje zlatnog doba putovanja tridesetih godina 20. stoljeća kao u filmu The Grand Budapest Hotel.

Suradnja Wes Andersona i tvrtke Belmond poznate po luksuznim vlakovima

Njegovo romantiziranje vlakova posebno je vidljivo u filmu The Darjeeling Limited, gdje tri brata koja utjelovljuju Owen Wilson, Adrien Brody i Jason Schwartzman, vlakom kreću na putovanje koje postaje scenografija njihovog samootkrivenja. Stoga Anderson ne skriva da je bio jako uzbuđen oko suradnje s tvrtkom koja “održava nešto posebno na životu i transferira ovu ugroženu vrstu putovanja u novu zlatnu eru.”

Suradnja Wes Andersona i tvrtke Belmond poznate po luksuznim vlakovima

Priča tvrtke Belmond kreće 1976. godine kada postaje vlasnik Cipriani hotela u Veneciji, nakon čega počinju prikupljati vagone za luksuznu liniju Venice Simplon-Orient-Express lansirane 1982. godine – evocirajući romantiku željezničkih putovanja, uz grande finale u znaku predivne Serenissime.

Prije tri godine, tvrtka se pridružila LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton grupi, a u njenom portfelju nalaze se brojni jedinstveni i autentični hoteli te vlakovi, kao i ponude koje uključuju krstarenja rijekama i safari ture na atraktivnim destinacijama širom svijeta. 

U okviru ovog ekskluzivnog projekta, Wes Anderson osmislio je interijer vintage vagona Cygnus legendarnog vlaka British Pullman – jednog od jedanaest vlakova koji su prevozili predstavnike kraljevskih obitelji, visoke državnike i preživjeli bombardiranja za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Suradnja Wes Andersona i tvrtke Belmond poznate po luksuznim vlakovima

Izraženom simetrijom i fokusom na minuciozne detalje, uzorcima naglašene geometrije i pomno biranim pastelnim bojama, prenosi svoj svijet fantazije u gabarite vlaka – a pritom se posebno ističu stropovi pastelno roze boje, različiti tonovi zelene boje na tepisima i stolicama te dekorativni drveni paneli koji reflektiraju Wesov art déco senzibilitet.

Suradnja Wes Andersona i tvrtke Belmond poznate po luksuznim vlakovima

Drugim riječima, izgleda kao dreamy filmski set u kojem momentalno vizualizirate scenu iz filma The Grand Budapest Hotel u kojoj Monsieur Gustave H. (Ralph Fiennes) kaže – You see, there are still faint glimmers of civilization left in this barbaric slaughterhouse that was once known as humanity.”

Bezvremeni glamur Belmond vlakova u kombinaciji s ikonskom Wesovom estetikom, zasigurno pruža nezaboravno iskustvo – a cijene karata kreću se od 400 funti po osobi za open dining vagon i oko 1.800 funti za coupé u koji se mogu smjestiti četiri osobe.

Više informacija možete pronaći na web stranici tvrtke Belmond, a mi ćemo samo za kraj dodati da definitivno nismo mogli zamisliti bolju uvertiru za nadolazeći film The French Dispatch. 

 

Foto: Belmond