Dok nestrpljivo čekamo novi Andersenov film “French Dispatch”, njegov hommage kultnom časopisu New Yorker te francuskoj kinematografiji, redovito pratimo profil “Accidentally Wes Anderson” čije fotografije inspirirane Wesovom distinktivnom estetikom dodaju malo pastelne magije našem Instagram feedu. 

Cijela priča krenula je 2017. godine u Brooklynu kada su supružnici Wally i Amanda pokrenuli AWA profil na Instagramu kao bazu za kreiranje osobne “bucket” liste za putovanja. No ona je ubrzo našla put do Wesovih obožavatelja te prerasla u platformu za kreativce i avanturiste širom svijeta koja danas ima preko milijun članova – od zaljubljenika u putovanja do arhitekata, fotografa, umjetnika i urednika.

Naime, uz psa Dextera koji je ujedno postao i njihova maskota, prvotna intencija ovog para evoluirala je u istraživanje i predstavljanje zanimljivih idiosinkratskih lokacija koje nadahnjuju i potiču znatiželju kod njihovih pratitelja.

Intrigantne fotografije arhitekture koju se lako može smjestiti u neki od Wesovih filmskih narativa, otkrivaju jedinstvene i neočekivane priče iza svojih fasada – budući da Wesova imaginativnost leži upravo u ljepoti skrivenih detalja i promišljenoj upotrebi komplementarnih boja. 

U svom nastojanju da mapiraju lokacije koje fiktivno rekreiraju scene iz Wesovih filmova, zahvaljujući suradnji sa 180 fotografa iz više od 50 zemalja, prošle godine objavili su knjigu “Accidentally Wes Anderson” koja se našla i na bestseller listi New York Timesa. 

Predgovor za ovu knjigu napisao je ni manje ni više nego Wes Anderson himself, a među nekih 200 fotografija koje su praćene pozadinskim pričama, nalazi se i jedna iz Hrvatske – fotografija štanda za palačinke u nacionalnom parku Krka! 

Iako na prvi pogled možda nezanimljiv i neugledan, demonstrira da je ponekad jednostavno potrebno promijeniti perspektivu. U ovom slučaju, ona polazi od briljatne filozofije ovog nadrealno maštovitog redatelja.  

Stoga će vas ova knjiga, koja zasigurno predstavlja idealan poklon za svakog obožavatelja Wesovih filmova, definitivno inspirirati – bilo kao resurs za planiranje putovanja, uređenje interijera, otkrivanje povijesnih priča ili jednostavno imerziranje u Wesovu estetiku koja se ponekad krije tamo gdje je najmanje očekujete. 

Foto: Accidentally Wes Anderson