Hrpetina zvijezda, zanimljiva scenografija i fantastični kostimi čine ovu komediju-dramu jednom od iščekivanijih filmova godine

Kad je o Wesu Andersonu riječ, nema mu ravnog u pamtljivim interijerima, čarobnim lokacijama i apsurdnim trenucima ispunjenim pastelnim bojama. Samo je za “Grand Hotel Budapest” iz 2014. godine dobio devet nominacija za Oscara i osvojio četiri kipića, a otkako je najavljen novi film “The French Dispatch” još prošle godine, mnogi jedva čekaju koliko će ekscentrike, šarenila i situacija ovaj put staviti na jednu hrpu poput kugle sladoleda u kornetu. I naravno, osvojiti Oscara.

Scenarije je napisao Anderson prema priči razvijenoj s Jasonom Schwartzmanom, Hugom Guinnessom i Romanom Coppolom, a odvija se u predstraži američkih novina u izmišljenom francuskom gradu 20. stoljeća. Usredotočit će se na tri priče, oživljavajući izvješća sa stranica publikacije. Zvuči odlično! S obzirom na to će svjetlo dana ugledati u srpnju, evo par stvari koje zasad znamo o filmu koji jedva čekamo.

Glumci u filmu “The French Dispatch”

Wesu Andersonu nije strana pojava okupiti hrpu kvalitetnih i poznatih glumačkih lica, no ove zvijezde se toliko sjaje da nam čak smetaju za oči. Oskarovci Frances McDormand, Tilda Swinton, Benicio Del Toro i Adrien Brody među vodećima su. Uz njih su Andersonovi prošli (i redoviti) suradnici Bill Murray, Owen Wilson, Léa Seydoux i Mathieu Amalric, kao i novi dodaci Timothée Chalamet, Jeffrey Wright, Lyna Khoudri i Stephen Park. Tu su i, zamislite: Saoirse Ronan, Elisabeth Moss, Edward Nortona, Willem Dafoe, Christoph Waltz…

Radnja filma “The French Dispatch”?

Anderson je pojasnio da je riječ o “američkom novinaru sa sjedištem u Francuskoj stvara časopis. To je više portret ovog čovjeka, novinara, koji se bori da napiše ono što želi. To nije film o slobodi tiska, ali kad govorite o novinarima, govorite i o tome što se događa u stvarnom svijetu.” Vjeruje se da je Andersonov interes za koncept “The New Yorkera” zapravo nadahnuo film.

Priča iz 2020. u tom časopisu objasnila je da će Bill Murray glumiti Arthura Howitzera mlađeg koji je “nadahnut Haroldom Rossom, osnivačem urednika” ovog prestižnog izdanja. U međuvremenu, Adrien Brody igrat će Juliana Cadazija, trgovca umjetninama “po uzoru na Lorda Duveena, koji je 1951. bio predmet šestodijelnog New Yorker-ovog profila SN Behrmana.” A tu je i lik Jeffreyja Wrighta, Roebucka Wrighta, koji je opisan kao „mashup romanopisca Jamesa Baldwina i novinara AJ Lieblinga”.

A tko ih sve odijeva? Četverostruka oskarovka Milena Canonero, kostimografkinja koja stoji iza fantastičnih odjevnih kombinacija u “Marie Antoinette” i “Grand Budapest Hotel” kreirala je izgled pastelnih nijansi za Andersonov svijet. Suknji, dolčevita i beretki neće nedostajati.

Sve u svemu, zvuči kao film o kojem će se još puno pričati!

 

Foto: The French Dispatch/Courtesy of Searchlight Pictures. © 2020