Nakon #ostanidoma ere, i nešto kišnih dana, napokon je stigao period putovanja, road tripova i avantura na kotačima. Dakako, u nešto smanjenom, ali nikako lošijem obliku: sad je idealno vrijeme za otkrivati ljepote našeg vlastitog dvorišta

Zato nismo ni trenutka dvojili kojim ćemo putom kada nas je Nissan izazvao isprobati novi coupé crossover Nissan JUKE. S obzirom na performanse koje su miks između pravog sportskog auta i udobnog crossovera, izbor je vrlo brzo pao proći jednom od najljepših hrvatskih cesta, zavojitom ali divnom, Starom cestom prema Istri. Osim što pruža fantastični i nezaboravni pogled na kvarnerski zaljev uz koji vam treba samo kakav soundtrack talijanskih kancona ili s opatijskih festivala kako bi doživljaj bio potpun, prolazi i nekim od najdivnijih kvarnerskih gradića: od Rijeke do bajne Opatije, Ičića, Lovrana, Medveje, Mošćeničke Drage, te pruža mogućnost svako malo ući u unutrašnjost Istre, u čemu leži savršena prilika za pokoju istraživačku avanturu (što smo naravno i iskoristili). No kako to već ide, u avanturama vam trebaju i dobri pratitelji, a nama se tu odličnim pokazao Nissan JUKE. S lakoćom smo odradili prijelaz s autoputa na Staru cestu pa sve do uspona na Učku koju prati veći broj zavoja, uzbrdica i cesta nezavidno malih širina. 

Sigurnost i intuitivnost

Očekivano, prvi dio puta autoputom bio je čista uživancija kojoj su osim osjećaja sigurnosti i super udobnosti ovog automobila, najviše doprinijeli revolucionarni zvučnici UltraNeafField ugrađeni u naslone za glavu vozačeva i suvozačeva sjedala, a koji odaju dojam da smo u koncertnoj areni. A osim toga, dodaci za što ugodniju vožnju kao što su sustavi Apple CarPlay™ ili Android Auto™ koji povezuju  pametni telefon s vozilom kako bi vožnja bila jednostavnija i sigurnija zaista su nas oduševili; ili dodirni zaslon kojeg krasi intuitivno upravljanje, preglednost i lakoća korištenja. Dodatni plus je bio i navigacijski sustav koji, iako se može pronaći u gotovo svakom novijem autu, rijetko kad bude ovoliko točan i lagan za korištenje. No pravi test je stigao kada smo došli na Staru cestu koju osim čestih zavoja krasi i nevjerojatna ljepota pogleda, tako da se tu Nissan JUKE još jednom pokazao kao genijalni suputnik. 

 

Hipnotizirajući pogled

Ako postoji jedna opasnost na Staroj cesti od Rijeke prema Istri to je magnetski privlačan pogled koji vas kontinurano mami da skrećete pogled s ceste. Rijetko tko uspije biti maksimalno fokusiran na vožnju, tako da se u takvim slučajevima kao fantastičan alat dokazao sustav ProPILOT u Nissanu JUKE koji pomaže održavati sigurnosni razmak od vozila ispred ovisno o uvjetima na cesti. Doslovno može i potpuno zaustaviti vozilo te ga ponovno ubrzati kad promet krene, a na otvorenoj cesti ProPILOT pomaže da ostanete u sredini svoje trake na ravnoj cesti, ali i na blagim zavojima. Uz to, Nissan Juke može prepoznati prometne znakove, uočiti vozila u mrtvom kutu pa čak i prepoznati pješaka i biciklista koji se nađu na putu! S obzirom na to da je put ovom cestom od Rijeke do Plomina, gdje smo skrenuli prema unutrašnosti Istre, dug gotovo sat vremena, a na putu se susrećete s biciklistima motociklistima, kabrioletima, i sportskim jurilicama što iz Hrvatske, što iz susjednih država (popularnost ove ceste seže izvan naših granica), moramo priznati da nam se navedena Nissanova značajka pokazala kao najvrjednija od svih. 

 

Od grada pod Sljemenom do Bresta pod Učkom

Navedeno nam se pokazalo i posebno bitno kada smo skrenuli sa Stare ceste i krenuli s usponom na Učku. Napredni sustav aktivnog nadzora ovjesa u Nissanu JUKE radi u pozadini kako bi omogućio besprijekorno preciznu vožnju zavojima, a kako smo svako malo stali upiti pogled s ovog parka prirode, parkiranje je bio najmanji problem, jer panoramski Around View Monitor omogućuje pregled okoline automobila od 360° te nudi mogućnost povećanog prikaza prednjeg, stražnjeg i bočnog dijela vozila za sigurno parkiranje.

Divne poglede možete hvatati cijelim putem.

A kako biste uživali u nezaboravnom pogledu, nije potrebno uspeti se na svih 1.400 metara visine, dovoljno je posjetiti Brest pod Učkom koji se nalazi na nekih 600 metara visine i već ćete imati cijelu Istru na dlanu. Ako imate sreće poput nas, uživati i u divnim zalascima sunca. 

Druga opcija je šarmantni prastari gradić Boljun koji, iako na nešto manjoj visini od 250 metara, također pruža divni pogled. Ujedno ćete dobiti i šansu za prošetati ovim povijesnim gradićem nastalim uz još i danas dobro očuvanim srednjovjekovnim kaštelom sa širokim pogledom na plodnu dolinu Boljunčice i planinski masiv Učke koji će vam sa svojim vizurama biti ugodno iznenađenje. Tu ćete također pronaći  udoban smještaj, netaknutu prirodu, mir i naravno, specifične lokalne specijalitete u mjesnoj konobi.

Uz Nissan Juke uspjeli se othrvati i uskim bonjunskim ulicama.

Ako ste se zaputili starom cestom prema Istri ne popustite sljedeće točke staviti u itinerarij

Park Angiolina u Opatiji

Restoran Plavi Podrum u Voloskom

Događanja na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Veprinac – mjesto s naljepšim pogledom na Kvarneru

Konoba Valle Losca u Voloskom

Stari ribarski gradić Ika

Očuvanu povijesnu jezgru grada Lovran 

Restoran Draga di Lovrana, Lovranska draga

Prekrasna prirodna šljunčana plaža u Medveji 

Restoran Johnson, Mošćenička Draga

Plaža Sipar u Mošćeničkoj Dragi koja se smatra najljepšom u regiji

Restoran Zijavica, Mošćenička Draga

Flash!

Praktična aplikacija NissanConnect Services je također nešto što odlično dođe na putu.Nudi mnogo toga: od važnih funkcija kao što je automatsko pozivanje hitne službe u slučaju ozbiljne nesreće do praktičnih funkcija kao što je daljinsko zaključavanje vašeg novog Nissana JUKE

Fotografije: Ivana Cepić, privatna arhiva