Sezona na otvorenom znači i mogućnost oslikavanja zidova, a toga nam ovdje ne nedostaje. Pogledajte što smo pronašli u šetnji Hrvatskom.

Nedavno je u Vukovaru završilo još jedno izdanje odličnog VukovarART festivala, a to znači čak deset novih murala koje potpisuje deset novih street art umjetnika iz cijelog svijeta. VukovART sada broji vrhunska 33 djela u svojoj galeriji stoga ako idete u tom smjeru svakako razgledajte ovu jedinstvenu galeriju na otvorenome.

Na zagrebačkom asfaltu, u kvartu Sigečica, u kojem su ulice nazvane po otocima, niknuo je veliki morski mural – rezultat suradnje između WWF Adrije, umjetnika Borisa Bare, animatora Mate Žaje i Duje Stojaka. Mural pod nazivom „Daj ribi šansu“ poseban je iz bar dva razloga. Prvi je taj što ga krasi dodatni sloj proširene stvarnosti (eng. augmented reality) koji se aktivira pomoću pametnog telefona ili tableta. Sve što trebate je besplatno instalirati Artivive aplikaciju, prošetati do Rapske 26b, skenirati mural i na zaslonu vašeg uređaja oživjeti more. Ovo je prvi takav mural u Hrvatskoj, a još jedan stiže u Split.

Druga posebnost su boje kojima je oslikan, a koje eliminiraju glavne onečišćujuće tvari prisutne u zraku (uključujući dušikove okside štetne za ljudsko zdravlje) te sprječavaju rast bakterija, plijesni i spora. Proizvođač navodi da površina od 100 metara kvadratnih ove boje djeluje kao i šuma iste površine. Sigurno ne postoji boja koja može zamijeniti usluge i blagodati stabala, ali u gradu koji ima vrlo malo zelenila po glavi stanovnika, ne može odmoći.

Art park s ovogodišnjim je izdanjem donio i novu street art priču u zagrebački park Ribnjak. Kolektiv Jutarnja šetnja među prvima je kistom revitalizirao postojeće zidove parka Ribnjak, a njihove svemirske avanture samo su jedan djelić ovogodišnje street art galerije na otvorenom. Radovi Dominika Vukovićai Ivana Oštarčevića mogu se razgledati kao zasebna umjetnička djela dok je Marin Remić od postojećih kućica napravio svemirske stanice. Galerija je također ovih dana nadopunjena novim radovima sjajnih Lunara i Albe Miočev.

Ekipa festivala Graffiti na gradele proteklih je mjeseci imala pune ruke posla. U Splitu su nedavno završili veliki zidni mural, zatim su bojom osvježili zagrebačku Volovčicu, a u sklopu svog posljednjeg eventa u zagrebačkom Vintage baru nastalo je novih 90 metara zida čije oslikavanje potpisuju Chez 186, Sarme, Casino i Royal.

Foto: PR, Facebook