Ljetni mjeseci uvijek nas potiču na traženje jednostavnih, osvježavajućih recepata koji će nas nahraniti bez da se satima znojimo uz štednjak. U potrazi za takvim idealnim ljetnim jelima, naišli smo na savršenu e-kuharicu koja nam je donijela upravo ono što smo tražili.
“Malo slatko, malo slano”, nova e-kuharica koju su napisali Hrvoje Stojanov, autor gastro bloga “Opet gladni”, i Anamarija Gulić s bloga Srce od čokolade, predstavlja kompilaciju od 50 slatkih i slanih recepata idealnih za vruće ljetne dane.
Što nam je zapelo za oko u ovoj kuharici? Osim što nudi jednostavne recepte, daje nam inspiraciju za nutritivno bogate obroke pripremljene s pristupačnim, svakodnevnim namirnicama – tako da nemamo brige niti glavobolje oko inspiriranja s namirnicama za koje nikad prije nismo ni čuli.
Hrvoje Stojanov otkrio nam je da je ideja za e-kuharicu nastala iz dugogodišnjeg poznanstva s Anamarijom: “Anamarija i ja već više od tri godine razmjenjujemo recepte i isprobavamo jedno drugo. Inspiraciju za “Malo slatko, malo slano” dobili smo razgovarajući o našoj strasti prema jednostavnim, ali ukusnim jelima koje svatko može brzo pripremiti.”
Kuharica nudi raznolikost recepata prilagođenih ljetnim uvjetima: “Naš cilj bio je ponuditi recepte s obiljem sezonskog povrća za slana jela te osvježavajuće slastice s voćem i laganijim sastojcima. Željeli smo da naši čitatelji mogu uživati u jelima bez da provode sate u kuhinji, koristeći svježe namirnice dostupne tijekom cijelog ljeta.”
Na što vrijedi pripaziti prilikom pripreme ljetnih jela
Hrvoje je također podijelio nekoliko savjeta za ljetnu prehranu. Prije svega, istaknuo je važnost korištenja sezonskih namirnica, koje su ključne za pripremu zdravih i ukusnih ljetnih obroka. Preporučuje pripremu različitih osvježavajućih salata kombinirajući povrće s piletinom, tunom, sirom, cous-cousom ili svježom tjesteninom, te jela pripremljena na roštilju, poput mariniranog mesa, povrća ili ribe uz miješanu salatu od rajčica, krastavaca i luka.
Za dodatnu okrepu, Hrvoje predlaže hladne juhe od povrća, koje su jednostavne za pripremu i nutritivno bogate. Dodavanje svježeg začinskog bilja poput bosiljka, peršina, mente ili korijandra također može unaprijediti okus ljetnih jela.
Što se tiče slastica, Hrvoje preporučuje korištenje svježeg voća poput malina, breskvi, marelica i lubenice. Domaći sladoled bez jaja, s manje šećera ili sa zdravijim zaslađivačima može biti savršena ljetna poslastica. Birajte jednostavne recepte koji ne zahtijevaju komplicirane tehnike te izbjegavajte teške kreme i maslace – radije koristeći svježi sir, jogurt ili domaći kefir za lagane i osvježavajuće deserte.
E-kuharicu “Malo slatko, malo slano” možete naručiti putem Instagram profila ili e-mail adrese opetgladni12@gmail.com.